(ANKETA) OVAKO IZGLEDAJU ŠKOLSKE UNIFORME OD 6.000 DINARA! Roditelji: Skupe su! Šarčević: Naći ćemo šta ima jeftinije
Foto: Beta/Ministarstvo prosvete

(ANKETA) OVAKO IZGLEDAJU ŠKOLSKE UNIFORME OD 6.000 DINARA! Roditelji: Skupe su! Šarčević: Naći ćemo šta ima jeftinije

Društvo -

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da podržava inicijativu uvođenja školskih uniformi.

Međutim, on je dodao da je potrebno najmanje dve godine kako bi ta praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

"To će trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona, koji će biti vrlo brzo, do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove", rekao je Šarčević.

foto: Beta/Ministarstvo prosvete

Uniforme imaju za cilj smanjivanje socijalnih razlika. Zato se roditelji budućih prvaka pitaju kako će se to ostvariti, jer za jedan par ovakve uniforme treba da izdvoje 6.000 dinara.

foto: Beta/Ministarstvo prosvete

"A šta ako je potrebno dva i zimska kombinacija, znači, trebaće nam 12.000. Gde su knjige za prvake koje su samo sedam, osam hiljada, gde je ostali škosli pribor, znači vi u startu treba 20.000 da izdvojite, a ko je u Srbiji danas minimalac 22.000 dinara i nešto mislim čemu sve to", kaže majka budućeg prvaka Nađa Andrejević Keleris.

foto: Beta/Ministarstvo prosvete

Ministar odgovara da sve ovo lepo izgleda, ali i da zna koliko košta.

Na pitanje kako će to roditelji da priušte svojoj deci, Šarčević kaže: "Pa ne moraju taj komplet da priušte od 6.000 dinara, zaista vam opet kažem, možemo da vidimo šta je to i za 1.000 dinara i šta je to što ćemo mi pomoći, znači ovo je samo jedan od primera kako to može lepo da izgleda, jednog dana ćemo mi biti i srećnija i bogatija zemlja, pa ćemo moći i da imamo svi ovako".

Projekat "uniforme za đake" u značajnom broju škola nije otišao dalje od ideje, dok se u oko 600 škola, prema proceni resornog ministra još uvek vode pregovori.

(Kurir.rs/Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track