UOČI PARADE PONOSA U BEOGRADU: Organizatori očekuju oko 3.000 ljudi, kuma Prajda Jelena Karleuša
Foto: Printscreen YT

Nadaju se mirnom skupu

UOČI PARADE PONOSA U BEOGRADU: Organizatori očekuju oko 3.000 ljudi, kuma Prajda Jelena Karleuša

Društvo -

BEOGRAD - Jedan od organizatora sutrašnje "Parade ponosa" u Beogradu, Goran Miletić, izjavio je danas da očekuje da će parada proći u dobroj atmosferi i Srbiju približiti zemljama u kojima je sloboda okupljanja LGBT zajednice normalna, gde ništa nije sporno.

Kako je za agenciju Beta rekao Miletić, direktor za Evropu nevladine organizacije "Civil Rights Defenders", okupljanje LGBT zajednice "treba da bude skup gde su svi veseli i opušteni, ali ne zaboravljaju da demonstriraju i da imaju odredjene zahteve".

On je rekao da je cilj da na ovogodišnjoj "Paradi" bude više učesnika nego policajaca koji ih obezbedjuju. "Po nekim najavama na društvenim mrežama, očekujemo oko 3.000 ljudi, ali možda neko ipak ne sme da se pojavi, ne iz bezbednosnih razloga ,već što to može nekome iz njihove porodice stvoriti probleme", istakao je Miletić.

Ali, "ono što nećemo imati su posmatrači (gradjani) koje svi 'prajdovi' imaju. Mi smo još izgleda daleko od toga", kazao je Miletić i dodao da se nada da će i to za nekoliko godina biti moguće.

On je kazao da je pevačica ; Jelena Karleuša "kuma Prajda" zbog podrške koju pruža LGBT zajednici. Sutrašnja "Parada ponosa" pod sloganom "Za promenu" počeće u podne šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike. Od 11 sati biće otvorene četiri "kapije" za ulaz na Paradu - kod Narodne banke Srbije na uglu ulica Svetozara Markovića i Nemanjine, na Trgu Slavija, na uglu Resavske i Krunske ulice i u Prizrenskoj ulici.

Najavljeno je da će u "Paradi ponosa" učestvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović. "Parade ponosa" u Beogradu su u poslednje tri godine protekle bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track