PAPRENO: Voće poskupelo 40 odsto, a uskoro će i meso i ulje
Foto: Shutterstock

Novi cenovnici u radnjama

PAPRENO: Voće poskupelo 40 odsto, a uskoro će i meso i ulje

Društvo -

U odnosu na decembar, više plaćamo čaj, kafu, duvan, ribu i žestoka alkoholna pića, a zbog suše moguće su nove cene zejtina i mesa

U skoro devet meseci ove godine, u poređenju s decembrom prošle godine, voće je poskupelo skoro 40 odsto, a narednih meseci, zbog sušne godine, možemo da očekujemo i nove cene svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od zejtina do mesa.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je u avgustu u odnosu na decembar prošle godine najviše poskupelo voće, a zatim telefonska oprema, kafa, čaj, kakao, duvan, riba, novine, časopisi. Duvan je poskupeo za 8,9 odsto, riba 6,4, telefonske usluge 5,2, žestoka alkoholna pića 5,1, a gorivo 2,8.

Ali, zbog suše, mnogo veće probleme Srbija će imati narednih meseci. Delom zbog manjka kiše, a delom zbog drugih problema, cena svinjskog mesa od jula do danas je povećana u proseku za oko sto dinara, pa je sada u radnjama oko 570 za kilogram. I to nije sve, jer bi šnicla buta krajem godine mogla da bude čak 700 dinara.

foto: Shutterstock

Uprkos svemu, ekonomista Saša Đogović kaže za Kurir da ne očekuje veliki rast inflacije, već njeno držanje pod kontrolom. Ali, kako dodaje, to ne znači da cene neće rasti. Struja će od 1. oktobra poskupeti za oko dva odsto, ali Đogović navodi da to neće ozbiljno uticati na inflaciju - ni direktno ni indirektno.

- Zbog suše je moguće poskupljenje poljoprivredno-prehrambene robe. Pojaviće se manja ponuda kad se potroše zalihe žitarica i druge robe od prošle godine, to ne može da se izbegne. Proizvodi od žitarica, suncokreta, sve bi to moglo da poskupi, koliko i kada, nezahvalno je pričati o tome. Tu je i hrana za stoku, što znači i da meso može da poskupi. Sve to neće ugroziti inflaciju, ali imalo bi uticaja na kupovnu moć građana Srbije - smatra Đogović.

On ističe da će inflacija ostati u projektovanom okviru od tri odsto, plus-minus jedan odsto, ali u gornjem delu ove projekcije.

Ekipa Kurira - Foto: Shutterstok

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO:Svekar umešan u ubistvo pevačice? Njegov mobilni pronađen na mestu zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track