PRETI NAM OPASNOST: Srbiju će pogoditi razorna tornada!
Foto: TV Fruška Gora

Ostaje pustoš za njima

PRETI NAM OPASNOST: Srbiju će pogoditi razorna tornada!

Društvo -

Snažni vetrovi čupali stabla, nosili crepove, rušili dalekovode, a zbog klimatskih promena jakih oluja biće sve više kod nas

Nezapamćeno nevreme praćeno snažnim vetrom u prethodne dve nedelje u više navrata protutnjalo je Srbijom! I za sobom ostavilo haos.

Oluja je čupala stabla iz zemlje, lomila grane, razbijala crepove na krovovima, uništavala plastenike i automobile, rušila dalekovode... Ovakvih apokaliptičnih prizora praćenih razornim tornadima na kakve nismo navikli biće sve više!

foto: Printscreen

Uplašeni građani

Samo u opštini Stara Pazova u nedelju su stradala 532 nadgrobna spomenika. Meštani kažu da ovako nešto nikad nisu doživeli i da su preplašeni.

- Legao sam posle ručka da se odmorim kada sam čuo strašnu buku. Duvao je nenormalno jak vetar. Nosio je sve pred sobom... Skinuo mi je sigurno oko 250 crepova sa krova, oštetio šupu i odneo balkonska vrata kao od šale. Sve je pucalo. Buka je bila kao da je sudnji dan! - priča Pavel Irinda iz Stare Pazove, inače radnik JP „Čistoća“, koji već tri dana uklanja šut ispred svoje kuće, ali i počupana stabla s groblja.

foto: Twitter

Stručnjaci kažu da su ove vremenske nepogode posledica klimatskih promena.

- Naša planeta je sada toplija za jedan stepen u odnosu na pre sto godina, a kod nas, u regionu, temperatura je porasla i više. Time su se stvorili uslovi da nastanu jače oluje nego što su bile pre - objašnjava dr Vladimir Đurđević, docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

foto: Nebojša Mandić

On kaže da u narednih nekoliko godina postoji veća šansa za pojavu tornada nego što je to bilo pre 50 godina:

- Kada god nastane jaka grmljavinska oluja, postoji šansa da se u nekom delu oblaka formira tornado. Ovo što se dešavalo poslednjih nekoliko godina polako postaje standardna pojava. Ne možemo predvideti da li će se broj tornada povećati, ali sigurno je da će biti razorniji i potencijalno opasniji. Neće nositi kuće, ali će moći da oštete objekte, odnesu krovove, automobile.

Nimalo naivno

Kaže da treba biti na oprezu.

- Oluje mogu postati intenzivnije. Ove od pre nekoliko dana uopšte nisu naivne.

foto: Zoran Kiridžić

R. KANTAR - M. BRANKOVIĆ

Meteorolog Ðorđe Ðurić

OLUJE NETIPIČNE ZA SEPTEMBAR

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za Kurir da se uočava povećanje nekih ekstremnijih pojava.

- Imali smo ranije i tornada i tople i hladne talase, ali danas se sve to dešava naglo. Ono što je neobično jeste da ove dve oluje koje su se javile nisu toliko karakteristične za septembar, pogotovo zato što idemo u hladniji period.

Jovica Gagrica, direktor „Čistoće“

ŠTETU NA GROBOVIMA SNOSIĆE GRAĐANI

Jovica Gagrica, direktor JP „Čistoća“ iz Stare Pazove, kaže da će štetu na 532 nadgrobna spomenika morati da plate građani.

- Od ponedeljka učestvujemo u rasklanjanju stabala sa staza na grobljima i osposobljavmo groblja za korišćenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja