MOSKVA UDARA RAMPU NA SRPSKU ROBU: Zezanje s Rusima će nam se obiti o glavu!
Foto: Shutterstock

Mnogo su ljuti

MOSKVA UDARA RAMPU NA SRPSKU ROBU: Zezanje s Rusima će nam se obiti o glavu!

Društvo -

Zbog čestih propusta nadležnih organa u Srbiji u kontroli voća i mesa pri izvozu na rusko tržište najveće žrtve biće domaći proizvođači, tvrde stručnjaci

Malo-malo pa stižu vesti da srpskom voću i mesu ruske inspekcije nađu neku manu, zbog čega bi Rusija mogla da „udari rampu“ na uvoz ove robe iz Srbije!

foto: Printscreen

Ukoliko se to desi, najveće žrtve takve odluke biće domaći proizvođači. Samo u toku dva meseca, od avgusta do septembra, otkriveno je 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i bresaka, što jasno ukazuje da nešto ozbiljno ne štima u kontroli izvoza u Rusiju. Još gore je što nadležno Ministarstvo poljoprivrede ovaj problem uporno gura pod tepih tvrdnjama da su informacije o neispravnosti pošiljki voća iz Srbije zlonamerne i neistinite.

Suprotne izjave

- Obaveštavamo javnost da je, uprkos tome što bi se neko i radovao takvim neistinama, reč o apsolutno netačnim tvrdnjama, kao i da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, što je totalno suprotno od onoga što piše na zvaničnom sajtu Ruske fitosanitarne inspekcije (Roseljhodnadzor).

foto: Marina Lopičić

U Ministarstvu tvrde i da „postoje konstantni pokušaji da se srpski izvozni sertifikati falsifikuju u inostranstvu“. Agroekonomista Milan Prostran ističe da je Srbija s Rusijom još u februaru 2010. godine potpisala sve fitosanitarne i veterinarsko-sanitarne uslove za izvoz prehrambenih proizvoda i znali smo da su oni veoma strogi.

- Ako smo se kao mala zemlja pozicionirali na ruskom tržištu, ne bismo smeli da se igramo jer će nam se to jezivo obiti o glavu. Rusi će nam zatvoriti izvoz. To je bruka za našu fitosanitarnu inspekciju što se ti propusti stalno ponavljaju. Ako smo 10 godina usaglašavali uslove izvoza s Rusijom, onda nemojmo da se više igramo - kaže Prostran.

Do sada bili tolerantni

On dodaje da je problem što nadležni organi u Srbiji nisu nikad preduzimali nikakve mere protiv onih koji su se bavili marifetlucima:

- Država mora da reaguje. Nadležne službe moraju dobro da iskontrolišu ceo proces izvoza i izdavanja potrebnih sertifikata o kvalitetu. Ruske službe su bile dovoljno tolerantne, ali mislim da više neće biti. Nema bratstva i ljubavi u poslu. Svaki marifetluk može da nam se osveti kao grom iz vedra neba. Stradaće oni pošteni proizvođači, a država će imati etiketu da je nedovoljno obavestila proizvođače i izvoznike o uslovima izvoza u Rusiju.

foto: Zorana Jevtić

Miladin Ševarlić

GUBITAK UGLEDA DRŽAVE

Profesor Miladin Ševarlić, član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije, kaže da se ne radi samo o ekonomskoj šteti nego o gubitku ugleda države:

- Za izdavanje izvoznih sertifikata odgovorni su nadležni državni organi, kao i ovlašćene kontrolne organizacije. Neophodno je uraditi detaljnu analizu svih pošiljaka koje su vraćene iz Rusije. Odgovorne rigorozno kazniti zbog rušenja ugleda države. Treba ispitati ima li osnova i za korupciju između pojedinih proizvođača i odgovornih lica. Rusija je postala ozbiljna država, a mi se ponašamo kao da će braća Rusi sve da nam tolerišu.

Činjenice

ŠTA SMO SVE „UVALJIVALI“ RUSIMA

Septembar 2017 - Ruska fitosanitarna inspekcija od avgusta do septembra otkrila 12 slučajeva parazita u partijama nektarina, šljiva i bresaka

Maj 2017 - Ruska fitosanitarna inspekcija vratila je u Srbiju više od 13,6 tona sveže junetine bez kostiju jer je bila zaražena kožnim virusom od kojeg oboleva rogata stoka

Septembar 2016 - U Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom - kalifornijskom gusenicom, u živom stanju

Avgust 2016 - Iz ruske crnomorske luke Novorosijsk u Srbiju vraćeno 19 tona nektarina zaraženih apadnim kalifornijskim cvetnim tripsom

April 2015 - Ruska fitosanitarna inspekcija pripretila da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije zbog falsifikovanja srpskih fitosanitarnih sertifikata u Evropi

Decembar 2014 - Ruska fitosanitarna inspekcija sprečila ulazak 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećih dokumenata

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Marina Lopičić, Shutterstock, Printscreen, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track