Ne da(vi)mo Beograd: Javna podrška akciji sindikata javnih službi
Foto: Damir Dervišagić

Protest "Odbranimo javno dobro"

Ne da(vi)mo Beograd: Javna podrška akciji sindikata javnih službi

Društvo -

BEOGRAD - Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" uputila je danas javnu podršku protestu, štrajkovima i drugim akcijama koje je više sindikata javnih službi najavilo pod geslom "Odbranimo javno dobro" zbog namere vlasti da usvoji Zakon o zaposlenima u javnim službama.

"Solidarišemo se sa zahtevima i ciljevima Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ali i svih učesnika pomenutog protesta. Jasna je namera da se donošenjem ovog zakona, kao i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o dualnom obrazovanju unizi i obezvredi samo obrazovanje a pre svega državno školstvo, kako bi se otvorio prostor za privatne interese u obrazovanju i to po cenu budućnosti ove zemlje", navela je ta inicijativa u saopštenju.

Inicijativa je ocenila da se danas na javno dobro gleda samo kao na nešto što bi trebalo iskoristiti, ne bi li se na lak način obezbedila zarada za odabranu nekolicinu.

"Eldorado privatizacije koji su nekada bila preduzeća u državnom vlasništvu, danas su komunalne usluge, zemljište i javne službe koje se uprežu u ostvarivanju samo jednog cilja, a to je profit podobnih pojedinaca. ;Ako im predamo i obrazovanje, predali smo sudbinu čitavih generacija kojima će školovanje postati luksuz umesto prava. Vaše akcije su zato direktna odbrana budućnosti ove države i inicijativa 'Ne da(vi)mo Beograd' stoji uz vas u svakodnevnoj borbi za radnička prava i kvalitetnije javno obrazovanje", dodaje se.

Ta građanska inicijativa je najavila da će na ulici podržati sindikalce u protestu i zatražila povlačenje tih zakona i socijalni dijalog koji treba da rezultira pravičnim zakonima na korist celog društva. ;

(Kurir.rs/Beta/Foto: Damir Dervišagić/Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track