GODINU DANA OD SMRTI MALOG RADENKA (8): Ako dete nije važno, šta jeste ovoj državi

ISTRAGA JOŠ TRAJE

GODINU DANA OD SMRTI MALOG RADENKA (8): Ako dete nije važno, šta jeste ovoj državi

Društvo -

Još se čeka kompletiranje nalaza stručnog veštačenja Sudskog medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu

Pre tačno godinu dana, 8. oktobra, preminuo je osmogodišnji Radenko Nikodinović iz Kozjaka kod Loznice. Dečak je šest dana ranije polomio ruku i primljen je u lozničku Opštu bolnicu, gde posle ukazane medicinske pomoći nije zadržan, da bi onda bio upućen u Beograd, gde je preminuo od sepse.

Godinu dana kasnije još uvek se čeka kompletiranje nalaza stručnog veštačenja Sudskog medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a dopuna do juče nije stigla u Osnovno javno tužilaštvo u Loznici.

Nikad teža godina

Samo roditelji, Milan i Zorica, i mlađa dečakova sestra Jana, učenica drugog razreda, znaju kako im je bilo minulih godinu dana i koliko snage im treba da nastave dalje bez svog Radenka. Godišnjicu Radenkove smrti obeležili su prošle nedelje kako to običaji nalažu, a sada očekuju da konačno stigne dopuna nalaza stručnog veštačenja, koji je zatražila odbrana osumnjičenog ortopeda dr Dobrivoja Bojanića iz Loznice.

Greška lekara

- Šta da kažem, očekivao sam da će bar s tim nalazima ići brže. Deset meseci to traje, zar nije moglo da se završi za toliko vremena?! Kad se sve to desilo, svi su govorili da je prioritet, pa i iz vrha države. Ako dete nije prioritet, šta onda ima prioritet u ovoj državi? Svaki život je vredan, i čoveka u godinama, ali dete od osam godina koje je izgubilo život greškom lekara, to je nešto drugo. Ovako, mog Radenka nema godinu dana, a oni još uvek nisu uspeli da završe veštačenje - kaže Milan Nikodinović.

T. Ilić

Čeka se optužnica

UTVRDITI KO JE ODGOVORAN

Išao je, priča Radenkov otac, u sud, ali bili su godišnji odmori.

- Gde god pokucaš, šalju te od vrata do vrata, a vreme prolazi. Ne zna se koliko će još ovo da traje, jer tek treba da bude podignuta optužnica. Nalazi su potvrdili da je dete trebalo da ostane u lozničkoj bolnici, da se hirurški obradi rana, ne znam šta sad još traže - kaže Radenkov otac i dodaje da ništa ne može vratiti njegovog sina, ali da odgovorni treba da odgovaraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track