NOVA DUŽNOST ZA GENERALE KOJI SU KOMANDOVALI U RATU NA KOSOVU: Oficiri nekadašnje Vojske Jugoslavije biće predavači na Vojnoj akademiji!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

PRENOSE ZNANJE PITOMCIMA

NOVA DUŽNOST ZA GENERALE KOJI SU KOMANDOVALI U RATU NA KOSOVU: Oficiri nekadašnje Vojske Jugoslavije biće predavači na Vojnoj akademiji!

Društvo -

Generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine. biće predavači na Vojnoj akademiji.

Među njima je i Vladimir Lazarević osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je za "Novosti" da će nekadašnji komandanti dobiti "svoju ulogu" u vojnom školstvu.

"Uveli smo pravilo da najistaknutije starešine iz ratova koji su za nama dobiju prostor na Vojnoj akademiji i da drže predavanja kadetima, pa i sadašnjim generacijama oficira. To je na neki način ispravljanje nepravde koja im je naneta prethodnih godina", rekao je Vulin i dodao da ratni generali imaju mnogo toga važnog da prenesu mlađim kolegama.

Među tim predavačima biti i penzionisani general i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

"Oni će biti zaduženi da svoja ratna iskustva prenesu generacijama starešina koje se trenutno školuju na ovoj ustanovi (Vojnoj akademiji)", pišu Novosti u sutrašnjem izdanju.

Lazarević je 2009. godine pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37 motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine.

FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u radikale.

Kurir.rs/Novosti/R. Dragović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track