EKSPERTI IZ REGIONA NA OKUPU U BEOGRADU Šef misije OEBS Oricio: Objektivnost medija proces koji nema kraja
Foto: Nebojša Mandić

Konferencija u saradnji Fakulteta političkih nauka i Misije OEBS u Srbiji

EKSPERTI IZ REGIONA NA OKUPU U BEOGRADU Šef misije OEBS Oricio: Objektivnost medija proces koji nema kraja

Društvo -

Postići objektivnost medija, bez obzira na način njihovog finansiranja, proces je koji traje u svakoj zemlji, pa i u Srbiji, i koji se u određenoj meri nikada ne završi, ocenjuje šef misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

Oricio je rekao da su sadržaj medija i njihov način finansiranja krucijalne teme za sve zemlje učesnice trodnevne regionalne konferencije

"Verodostojnost medija-odnos finansiranja i sadržaja", organizovane u saradnji Fakulteta političkih nauka i Misije OEBS u Srbiji, uz učešće više desetina medijskih eksperata iz regiona.

"Zato su se na ovoj konferenciji okupili medijski stručnjaci iz svih zemalja kako bi uporedili iskustva i izneli stanje u praksi. Poseban značaj ove konferencije jeste njen akademski aspekt i to što su uključeni i naučni radnici koji svojim istraživanjima mogu da pomognu u tom procesu", istakao je Oricio.

Profesor FPN-a Rade Veljanovski smatra da objektivnost medija i novinarstva zavisi od mnogih faktora, ali na prvom mestu od - zrelosti društva. Prema njegovom mišljenju, mediji mogu da budu slobodni bez obzira na to ko ih finansira, pod uslovom da, kako kaže, imamo savremeno, demokratsko i otvoreno društvo, u kojem se poštuju sva prava građana, pa i pravo na informisanje, slobodan protok informacija i slobodu izražavanja.

Veljanovski je rekao da se od javnih servisa očekuje da budu objektivni, nezavisni i da imaju potpunu autonomiju u odnosu na uređivačku politiku i nezavisnost, ali na sličan način, kako kaže, treba da se ponašaju i ostali mediji.

"Jasno je da bez novca nije moguće opstati, naše tržište je slabo i nerazvijeno. Možda u ovom trenutku imamo više medija nego što naše tržište može da ih izdrži, ali to ne bi smelo da bude nikakvo opravdanje da bilo ko skrene s puta profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu", smatra profesor FPN-a.

Veljanovski je uveren da je to moguće postići tako što, kako kaže, obrazovani, profesionalni i pripremljeni novinari neće odstupati od obaveza i načela koja su usvojili tokom edukacije, bez obzira u kojoj se situaciji nađu.

"Drugi korak je da društvo, institucije sistema i javnost vrše pozitivan pritisak na vlasnike medija i političke institucije da doprinesu stvaranju ambijenta u kojem je objektivno novinarstvo moguće", naveo je Veljanovski.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track