PROTEST PENZIONERA U ČETVRTAK: Pozvali i nezadovoljne zaposlene da dođu na Trg Nikole Pašića u 11 sati
Foto: Fonet/AP/Ilustracija

Žele da izraze nezadovoljstvo

PROTEST PENZIONERA U ČETVRTAK: Pozvali i nezadovoljne zaposlene da dođu na Trg Nikole Pašića u 11 sati

Društvo -

BEOGRAD - Predsednici Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica pozvali su penzionere i zaposlene da dođu u čevrtak na protest u Beogradu kako bi izrazili nezadovljstvo zbog "nemoralnih i neustavnih" zakona koji su najstariju populaciju doveli na ivicu egzistencije, javlja N1.

Protest penzionera će početi u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a učesnici će se potom prošetati do Doma Narodne skupštine, Ustavnog suda i zgrade Radio-televizije Srbije.

Predsednik udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić je objasnio da se protest organizuje na dan kada su pre tri godine doneti sporni zakoni, među kojima su Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojm su penzije smanjene prosečno od 10 do 20 posto, a za 1.700.000 penzionera je obustavljeno usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP.

Tamburić je apelovao na penzionere da pokrenu upravne i sudske postupke protiv PIO fonda, zbog smanjena penzija 2014. godine. Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović ocenio je da su penzioneri spornim zakonom dovedeni u stanje "potpunog siromaštva i socijalne potrebe".

Prema njegovim rečima, koliko su penzioneri ugroženi najbolje govori činjenica da se Vlada Srbije opredelila da im da pomoć od 5.000 dinara.

On je rekao i da se protest organizuje i zbog promena zakona o PIO fondu, kojim je omogućeno njegovo urušavanje.

Radović je rekao da su podneli više incijativa Ustavnom sudu kako bi se ispitala ustavnost spornih zakona, ali da ih je sud sve odbacio i najavio da će incijative predati Evropskom sudu pravde u Strazburu.

(Kurir.rs/Fonet/N1/Foto: Fonet/AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track