MUŽ MI INAČE NIJE STIPSA, ALI OVO MU NEĆU ZABORAVITI: Mučila se, porađala... i na poklon dobila NIŠTA!
Foto: Zorana Jevtić

mOMENAT u kom većina NAŠIH ŽENA OČekuje BOGAT POKLON od SUPRUGA

MUŽ MI INAČE NIJE STIPSA, ALI OVO MU NEĆU ZABORAVITI: Mučila se, porađala... i na poklon dobila NIŠTA!

Društvo -

Poklon posle porođaja? Evo kako je moj izgledao: puna kuća gostiju (iako sam izričito naredila da neću nikog da vidim, i da će biti vremena za čestitanja i posete) i WC šolja za ribanje, pored žive i zdrave majke i svekrve...

BEOGRAD - Orden za hrabrost i napore, bacanje para ili isplata za dobro odrađen posao - na sve te načine danas se u Srbiji opisuje poklon koji muž i bliska rodbina daruju novopečenoj mami nakon porođaja.

No, ako je suditi po forumima, većina porodilja ipak se nada da će je suprug iznenaditi malim znakom pažnje, dok se, premorena, privikava na novu fazu života.

foto: Shutterstock

- Iskrena da budem, i te kako bih se razočarala ako ne bih dobila poklon posle porođaja. Neka se tumači kako hoće, ali zaslužujem, posle jednog takvog napora, da mi suprug ukaže pažnju bilo buketom belih ruža, slatkih porukica, satom, nakitom, na kraju, bre, i najobičnijom uramljenom slikom nas troje, ali da se setio i obeležio na neki način taj dan - tvrdi jedna Slađa.

Druge su potpuno drugačijeg mišljenja.

- Prvi put sam na forumu čula da žena dobija od muža poklon. Kao da sam rodila dete njemu, a ne nama, pa me on sad časti - zbunjena je članica iz Novog Sada.

foto: Shutterstock

No, s obzirom da je njeno pitanje u manjini, izgleda kao da žene u Srbiji, u ovom slučaju, tradiciju pretpostavljaju feminizmu.

- U većini krajeva naše zemlje nekako se oduvek znalo da porodilja od muža, njegove i svoje porodice dobija za poklon nešto vredno, što će se sutra u istoj prilici možda proslediti svojoj ćerki, snaji ili unuci. Kod mene se to nije dovodilo u pitanje. Muž i ja smo se unapred dogovorili šta da mi kupi. Izabrali smo narukvicu i on je na dan kada sam se porodila iz kafane otišao u zlataru. Srećom, potrefio je tu koja mi se svidela. Od mame sam dobila prsten koji je ona dobila od tate kada sam se ja rodila, a od svekrve dukat – kaže jedna zadovoljna mama.

foto: Fonet/Ilustracija

Svekrve su izgleda darežljivije od svojih sinova, te i tamo gde se muški ne sete, od bake stiže dukat za snaju. Ili ne...

- Poklon posle porođaja? Evo kako je moj izgledao: puna kuća gostiju (iako sam izričito naredila da neću nikog da vidim, i da će biti vremena za čestitanja i posete) i WC šolja za ribanje, pored žive i zdrave majke i svekrve u kući - nije se proslavila "mama77".

Stvar je u tome da je mnogim ženama potrebno da se u tom psihički i fizički osetljivom trenutku osete kao dame i nežniji pol kome se ugađa, te nedostatak poklona ne samo da ih uvredi, već i povredi, a to muževima nikad ne zaborave.

foto: AP/Ilustracija

- Od muža ništa. Rekao mi je da dete nisam rađala kao poklon njemu, nego što sam želela, a onda i da je i on zaslužan, i ako ćemo da kupujemo poklone, treba i ja njemu da kupim. O tome pričam kao o šali, ali me povredilo i nikada nisam zaboravila. A inače nije bio stipsa - napisala je razočarana porodilja i svoj nik sakrila iza nekoliko brojki.

- Takođe ništa i to me je jako uvredilo. Nisam ja njemu rađala dete, ali znak pažnje, kao uspomena na taj divan čin, koji jeste bio bolan i težak, ali bih ga ponovila još 1.000 puta! Nikad neću to zaboraviti, stipsa! Inače, moja kuma je dobila kola, a kad sam mu to rekla, odgovorio je da sam materijalista - kaže izvesna Milver.

foto: Shutterstock

Kao nebrojeno mnogo puta, i od tradicije, i nad emancipacije, jača je – ekonomija.

- Kakve minđuše, satovi, ogrlice, ja to nikada ne bih prihvatila. Nekako mi je logičnije da je taj novac za poklon bolje sačuvati za bebu i ono što će joj biti potrebno u narednim mesecima. Znajući sebe, grizla bi me savest. A ako bih već morala da biram, više bih volela da otac mog deteta sledi primer mog oca koji je mami, dok je bila u porodilištu, svakog dana preko medicinske sestre slao po jedno pismo i jednu ružu...i tako sve dok nije izašla iz bolnice. Ljubav i smisao da se ona pokaže na pravi način i u pravo vreme, daleko su bitniji od bilo kog nakita, odevnog predmeta ili koverte sa novcem – tvrdi ekonomična i romantična Svetlanica.

Većina se, ipak, slaže da sitne pažnje svima prijaju, ali ne treba preterivati.

foto: AP/Ilustracija

Ovu praksu darivanja Zapad je odnedavno oberučke prihvatio, pa mu čak i dao malo problematičan naziv - puš prezent (push – gurnuti), u značenju poklona koji se daje ženi nakon što "izgura bebu iz sebe". Kod njih praksa tek uzima maha, te se na listu darivaoca upisuju i novopečene bake, deke, tetke i ujaci, a pažljivo se prati šta je koja poznata mama dobila na poklon.

Kim Kardašijan je, na primer, nakon rođenja sina Sejnta dobila milion dolara vredan dijamantski čoker, a Mila Kunis je sama dizajnirala prsten od zlata i smaragda kada je rodila ćerku Vajat.

Dženifer Lopez će rođenje blizanaca i tadašnjeg supruga Marka Antonija pamtiti i po 2,5 miliona dolara vrednom setu minđuša i prstena, dok Nikol Kidman za dijamantski i smaragdni krst, koji je dobila od Kita Urbana nakon što je ćerka Fejt stigla na svet, nije morala čak ni da pušuje - bebu je rodila surogat majka.

(Kurir.rs/Blic/Dunja Tulimirović/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja