OBUKE ZA 900 PROGRAMERA: Konkurs otvoren do 20. novembra
Foto: Profimedia

OBUKE ZA 900 PROGRAMERA: Konkurs otvoren do 20. novembra

Društvo -

Kancelarija za IT i e-Upravu pozvala je danas obrazovne institucije, nevladine organizacije, institute, klastere i preduzeća da se prijave za izvođenje obuka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu za prekvalifikovanje 900 građana u IT sektoru.

Konkurs koji Kancelarija organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), biće otvoren do 20. novembra 2017. godine, a detalji konkursa dostupni su na veb stranici (www.rs.undp.org).

Ovo je nastavak uspešnog pilot projekta u okviru koga je od početka godine obučeno 100 polaznika, kako bi kao junior programeri pronašli posao u IT sektoru. Program, koji je dao odlične rezultate, pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

„Program su do sada prošli polaznici različitih starosnih kategorija i obrazovnih profila - od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Intenzivna obuka pobudila je veliku zainteresovanost, pa je tako prisustvo na predavanjima premašilo 90 odsto.

Zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti svih učesnika u projektu, nekoliko polaznika je već uspelo da pronađe posao u IT sektoru dok je najveći broj dobio stručne prakse koje će im pomoći da steknu i praktično radno iskustvo“, kaže Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarija za IT i e-Upravu.

Jovanović dodaje da ovaj projekat ima ogroman potencijal – mogao bi znatno da utiče na smanjenje stope nezaposlenosti, kvalitetnije kadrove u IT-u i razvoj kompetencija u programiranju.

Do kraja godine u Beogradu će biti obezbeđena obuka za 550, u Novom Sadu za 200, Nišu 100, i u ostalim gradovima za 300 polaznika. Kada je reč o sadržaju kurseva, 400 mesta biće opredeljeno za Java programski jezik, 400 za Java Script, 300 za PHP, po 200 za .Net i C, dok će za kurseve na kojima će se učiti neka druga tehnologija biti opredeljeno 300 mesta.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu poziva građane da se, najkasnije do 5. novembra prijave za učešće u drugoj fazi programa prekvalifikacija na https://www.itobuke.rs/prijavni-formular/, a pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu, kao i da za sve dodatne informacije – uslove, potrebnu dokumentaciju i način prijave – posete sajt itobuke.rs .

Podsetimo, program prekvalifikacija za IT sektor kreiran je na osnovu istraživanja koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo zajedno sa Infostudom u januaru, a čiji rezultati su pokazali da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja