USAVRŠAVANJE LEKARA: Odobrene 983 specijalizacije
Foto: Zorana Jevtić

Na inicijativu ministarstva

USAVRŠAVANJE LEKARA: Odobrene 983 specijalizacije

Društvo -

BEOGRAD - Specijalizaciju u jesenjem roku, koji je upravo završen, dobilo je 983 od ukupno 1.133 lekara koji su u septembru konkurisali za ovu vrstu usavršavanja.

Sa ovim poslednjim rokom, to je ukupno 5.591 specijalizacija odobrena od septembra 2014. godine, kada su na inicijativu ministra Zlatibora Lončara pojednostavljeni kriterijumi za doškolovanje doktora i ponovo, posle duge pauze, odobrene volonterske specijalizacije, pišu Novosti.

Specijalisti su u ovom roku upisani na sve grane medicine, a najviše na one deficitarne. Tako je za psihijatriju odobreno 35, za dermatovenerologiju 40, za radiologiju 53 specijalizacije... Time se nastavljaju pokušaji da se isprave ranije, decenijske greške koje su naše zdravstvo dovele u situaciju da je većina specijalista pred penzijom a da nema ko da ih zameni.

Specijalizanti koji su prvi upisani u septembru 2014. godine po novim, lakšim kriterijumima - koji više nisu uključivali i raniji uslov za specijalizaciju od dve godine staža, što je diskvalifikovalo mlade ljude koji vreme dok čekaju na radno mesto nisu mogli da iskoriste ni za usavršavanje - sad su bar na polovini usavršavanja. Za godinu, dve moći će da zamene specijaliste pred penzijom.

Od septembra 2014. do septembra 2017. godine, prema podacima Ministarstva zdravlja, iz anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije odobreno je ukupno 311 specijalizacija, a iz radiologije - 473. U oblasti pedijatrije, gde je pre nekoliko godina starosna struktura kadra bila najlošija, odobreno je za tri godine 498 specijalizacija.

(Kurir.rs/Večernje novosti/B.R./Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track