SMRTONOSNE MORBILE ŠIRE SE S KOSMETA: Epidemija malih boginja stigla do Niša
Foto: Shutterstock

OPASNO

SMRTONOSNE MORBILE ŠIRE SE S KOSMETA: Epidemija malih boginja stigla do Niša

Društvo -

Sumnja se da je još jedno dete u Nišu zaraženo boginjama, očekaju se rezultati iz „Torlaka“

Male boginje, zarazna bolest koja može biti smrtonosna, nastavile su da se šire Srbijom, a najnoviji slučaj zaraze pojavio se u Nišu.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Zoran Veličković izjavio je juče da postoji osnovana sumnja da je jedno dete kod njih obolelo od morbila.

- U petak će odgovarajući materijal tog deteta biti poslat na analizu u Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beograd i naredne nedelje znaćemo da li dete ima boginje ili je nešto drugo u pitanju. Od početka godine pedijatri su za šestoro dece posumnjali da imaju male boginje, ali su analize pokazale da se ipak nije radilo o toj bolesti. Zauški nije bilo - rekao je Veličković. On je podsetio da su se ranije epidemije morbila ciklično javljale na dve do četiri godine, ali je zahvaljujući vakcinaciji zaraza boginjama proređena na 10 do 15 godina.

- Upravo zbog toga što se smanjio broj dece koja su vakcinisana MMR vakcinom, protiv morbila, zauški i rubeola, ponovo počinju da se javljaju epidemije - kazao je Veličković.

Od 9. oktobra su na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora u svim domovima zdravlja u Srbiji. Epidemija malih boginja najpre se pojavila na Kosovu, gde su dve osobe preminule, od toga jedna beba, a skoro 200 je zaraženo, nakon čega je zaraza stigla do Vranja i Kragujevca.

Kurir / S. S.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track