OVO SU NAJMODERNIJA IMENA U SRBIJI: Sofija i Luka popularniji od Milice i Dušana
Foto: Shutterstock

U KORAK SA SVETOM

OVO SU NAJMODERNIJA IMENA U SRBIJI: Sofija i Luka popularniji od Milice i Dušana

Društvo -

Matičari mogu da odbiju da detetu upišu ime koje roditelji žele ako nije u skladu s moralnim i tradicionalnim okvirima, ali to se u praksi maltene ne dešava

Najpopularnije ime za žensku decu u Srbiji, kao i u čak 49 zemalja sveta, jeste Sofija, koju slede Dunja i Maša, dok su roditelji za svoje dečake tokom prošle godine najviše birali imena Luka, Lazar i Stefan.

Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da je trenutno najpopularnije ime na svetu Sofija, što u prevodu s grčkog znači mudrost, a dodatnoj popularnosti ovog imena doprinelo je to što se na različitim jezicima isto izgovara.

Na top-listi najčešćih muških imena Stefan je 2015. godine posle decenije vladavine s trona uspeo da svrgne Luku, ali se ovo ime koje znači svetlost već prošle godine vratilo na prvo mesto. Zanimljivo je da je ime Luka veoma popularno i u susednoj Hrvatskoj.

Etnolog Bojan Jovanović za Kurir objašnjava da su imena, pogotovo lična, odraz kulture i duha društva u kome živimo i vremena koje vlada.

- U kriznim vremenima podstiče se osećaj nacionalnih vrednosti, pa su tako osamdesetih godina česta bila imena srpskih kraljeva: Dušan, Milutin i Milica. Pre rata aktuelna su bila proruska imena sa snažnim uticajem ideologija, pa su nas okruživali Jugoslavi i Jugoslovenke. Krajem osamdesetih krenula je ekspanzija ekonomije, pa su se davala prozapadnjačka imena kao Elizabeta, Filip, pa i Kleopatra, tada su roditelji želeli da iskorače iz svoje sredine, jer su je smatrali nedovoljnom - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, trenutno je trend da roditelji daju deci imena koja su nekada bili nadimci kao Maša, Saša, Miša...

- Nekada davno u Srbiji su prava imena bila tajna koju su znali samo kum i roditelji, jer se verovalo da onaj ko zna vaše pravo ime, može da manipuliše vama ili da vam baci magiju. Da bi bili što drugačiji ili neobičniji, roditelji nekad deci daju nakaradna imena koja ona kao beleg nose do kraja života ili ne mogu da dočekaju da ga promene - kaže Jovanović.

Ipak, dešava se da se u knjigu rođenih upisuju neobična imena kao što su: Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon. Tako će budući đaci srpskih škola biti i Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav, ali i Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina... Među neobičnim imenima su i Feda, Fedro, Dren, Zoi i Vid, Zilpa, Borijela, Vasilisa, Gina... Zanimljivo je da su jedni roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Prema Porodičnom zakonu, matičari mogu da odbiju da detetu upišu ime koje roditelji žele ako nije u skladu s moralnim i tradicionalnim okvirima, ali to se u praksi maltene ne dešava.

ZNAČENJE NAJČEŠĆIH IMENA

Ženska

Sofija - mudrost

Dunja - dobar glas

Maša - varijanta imena Marija i Magdalena, poreklom iz Rusije

Muška

Luka - svetlost

Lazar - „bog je pomoć“ na starohebrejskom

Stefan - venac ili kruna

TOP 10 NAJPOPULARNIJIH IMENA U SRBIJI

Ženska

1. Sofija

2. Dunja

3. Maša

4. Lena

5. Sara

6. Milica

7. Nina

8. Teodora

9. Nikolina

10. Petra

Muška

1. Luka

2. Lazar

3. Stefan

4. Vuk

5. Filip

6. Aleksa

7. Petar

8. Nikola

9. Uroš

10. Andrej

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I oni imaju svoje trendove: 5 najpopularnijih imena za devojčice u svetu poznatih (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track