Ministarka Kuburović u Prijepolju: Predlog za promenu Ustava biće na javnoj raspravi
Foto: Beta

Ministarstvo pravde

Ministarka Kuburović u Prijepolju: Predlog za promenu Ustava biće na javnoj raspravi

Društvo -

PRIJEPOLJE - Ministarstvo pravde će analizirati sve predloge za izmenu Ustava koji se odnose na pravosuđe i na osnovu toga pripremiti predloge amandmana, o kojima će zatim uslediti javna rasprava, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

"U skladu sa onim što je dostavljeno bilo u pisanom obliku ili rečeno u javnoj raspravi Ministarstvo pravde će izvršiti analizu i na osnovu toga izaći sa predlogom budućih ustavnih amandmana, nakon čega ćemo opet imati javnu raspravu. Amandamani svako moraju da budu dostavljeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje", rekla je Kuburović novinarima u Prijepolju.

Ona je rekla da bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije i usklađivanja ustavnih promena sa njihovim mišljenjem predlog promena Ustava ne može da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Takođe je podsetila da je Ministarstvo pravde pre više od pet meseci pokrenulo javnu raspravu povodom ustavnih promena koje se odnose na sudsku vlast i organizaciju javnog tužilaštava, ukazujući da Ustavne promene treba da ojačaju nezavisnost pravosuđa.

"Buduće izmene Ustava će se odnositi na postupak izbora sudija i javnih tužilaca, kao i na sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

"Za sada su se odvijale javne rasprave uz organizovanje okruglih stolova, gde su svi zainteresovani mogli da izneasu svoje mišljenje na koji način vide ustavne promene", navela je Kuburović, najavljujući analizu i predlog ministasrtva koji će opet ići na javnu raspravu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track