Đorđević: Očekujem senior kartice i u Novom Sadu i Nišu, a u ponedeljak svim penzionerima po 5.000
Foto: Marina Lopičić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Đorđević: Očekujem senior kartice i u Novom Sadu i Nišu, a u ponedeljak svim penzionerima po 5.000

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević očekuje da će akcija koju je pokrenuo Beograd o senior karticama za penzionere koja će im omogućiti brojne popuste, biti proširena i na Novi Sad i Niš, kao i na druge gradove u Srbiji, te najavljuje da će u ponedeljak svim penziorima biti uplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

On je rekao da je ideja o senior karticama za penzionere odlična, te da najstarjim sugrađanima treba izaći u susret, a da je i ovo jedan od načina.

Postoji, kaže, veliko interesovanje penzionera za senior karticu, a do sada se prijavilo 25.000 penzionera.

foto: Nebojša Mandić

Navodi da je jednostavan način dobijanja senior kartice, te da je potrebno popuniti formula, nakon čega će penzioneri dobiti privremenu, a kasnije organalnu, pravu karticu koja će im biti dostavljena na kućnu adresu.

Ministar kaže da je se sve veći broj kompanija koje se iz dana u dan javljaju kako bi se uključile u akciju.

"Do juče se javilo 52 kompanije. Verujem da će ih biti još mnogo više. U narednoj nedelji možda će ih biti još 20 ili 30", kaže Đorđević Naveo je da će same privatne kompanije proceniti koliko popuste mogu da daju, da oni neće biti fiskni već će moći da se menjaju tokom godine, te da očekuje da će penzioneri pred novogodišnje praznike sigurno dobiti veće popuste.

foto: Filip Plavčić

Pozdravio je to što je da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je i inicirao akciju, pozvao društveno odgovorne firme da izađu u susret penzionerima. Vlada Srbije, kaže, brine o penzionerima koji su najviše doprineli izgradnji našeg društva, i neće ih zaboraviti, bez obzira na poteškoće i kritičare.

Podsetio je da će od 1. janura 2018. svim penzionreima biti povećane penzije za pet odsto, te da očekuje u toku iduće godine naznake da bude još povećanja.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministar je najavio i rad na izradi socijalnih karata, te navodi da je oformljen radni tim, a u međuvremenu će biti izmenjen zakon kako bi se stvorila osnova za njihovu izradu.

Socijalne karte će, navodi Đorđević, omogućiti ravnomerniju i pravedniju raspodelu pomoći."Ideja Vlade Srbije je da svaki građanin kome je to potrebno, dobije socijalnu pomoć", rekao je ministar i naveo da će biti napravljena kategorizacija i da će svi građani Srbije biti u analitičkoj bazi.

Započeta je, kaže, i borba protiv rada na crno u saradnji sa Norveškom.

"Želimo da kroz medijsku kampanju povećamo svest o tome da rad na crno koristi samo poslodavacima, a da je protiv svih građana", rekao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Penzioneri pojurili po Senior karticu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track