SRPSKI JUNACI NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJENI: Širom Srbije položeni venci u spomen na stradale u Prvom svetskom ratu
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Danas je dan primirja

SRPSKI JUNACI NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJENI: Širom Srbije položeni venci u spomen na stradale u Prvom svetskom ratu

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije, stranih ambasada i boračkih udruženja položili su danas u 11 časova povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu vence na Spomen kosturnicu stradalima u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Povodom Dana primirja na Novom groblju izveden je prigodan kulturni program a ceremonija je počela intoniranjem himne Srbije. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je srpska vojska u tom ratu delovala van svojih mogućnosti i dala veliki doprinos u pobedi.

Brnabić položila vence na spomenik palim borcima u Batinskoj bici

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u Somboru prilikom obeležavanja 73. godine od Batinske bitke, da Srbija ponosno čuva uspomenu na sve heroje koji su položili život za slobodu i dodala da Srbija danas počiva na istim vrednostima - antifašizmu i slobodarstvu i da njena politika nije promenila. "I u Prvom i u Drugom svetskom ratu Srbija se borila rame uz rame sa svim slobodoljubivim zemljama. Naša politika nije se ni do danas promenila. Prijateljstvo i saradnju negujemo i sa Istokom i sa Zapadom – Ruskom Federacijom, zemljama EU, SAD, Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emirtima, zemljama Južne Amerike i Azije", rekla je Brnabićeva. Ona je kazala da se Srbija danas za bolju budućnost bori na drugačiji način i da Vlada Srbije nastavljajući teške reforme nastoji da svakodnevno poboljša život svih građana.

Đorđević je rekao da je srpski narod u Prvom svetskom ratu mnogo propatio i da je srazmerno broju stanovnika jedan od naroda koji je podneo najveće žrtve. On je rekao da je Srbija u tom ratu izgubila oko 60 odsto muške populacije.

Princ Aleksandar položio venac na groblju Komonvelta

Princ Aleksandar Karađorđević prisustvovao je danas komemoraciji povodom Dana sećanja na Ratnom groblju Komonvelta u Beogradu, gde je položio venac zajedno sa drugim visokim zvaničnicima.

Vence u znak sećanja na one koji su izgubili živote u Velikom ratu položili su predstavnici Ministarstva rada, Ministarstva odbrane, Grada Beograda, ambasadori Australije, Velike Britanije, Kanade, Indije, Kipra, Nigerije, Poljske, Češke, Francuske, Malezije, kao i predstavnici više udruženja, saopšteno je iz kabineta Krađorđevića.

Zemlje Komonvelta bile su saveznici Srbije u Prvom svetskom ratu i pomogle Srbiji i srpskom narodu. Stotine lekara i medicinskih sestara pružale su kao dobrovoljci pomoć Vojsci Srbije i srpskom narodu u tim teškim vremenima, navodi se u saopštenju. Nekoliko bolnica u Srbiji dobilo je imena po britanskim i škotskim lekarima i medicinskim sestrama nakon rata.

"Nаtаlijinа rаmondа koju dаnаs nosimo, poznаtа je kаo cvet feniks, oznаčаvа veru i nаdu učesnikа аlbаnske golgote u svoj podvig konаčne pobede nа Solunskom frontu i povrаtkа u otаdžbinu nаkon tri godine mukа, neizvesnosti i borbe", naveo je Đorđević.

foto: Tanjug Printscreen

Položeni venci na Francuskom vojnom groblju u Beogradu

Polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu predstavnici Beograda, Francuske i stranih ambasada odali su poštu francuskim vojnicima poginulim na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, koji su sahranjeni na tom groblju.

Imena 20 vojnika pročitali su učenici Francuske škole u Beogradu, koji su izveli i himne Srbije i Francuske i pesmu "Kreće se lađa francuska".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track