VUKOVI IZ SRBIJE UDOMLJENI U GRČKOJ: Nađeni u divljini pre 11 godina, a odlaze u utočište za ove životinje
Foto: AP

spasavanje životinja

VUKOVI IZ SRBIJE UDOMLJENI U GRČKOJ: Nađeni u divljini pre 11 godina, a odlaze u utočište za ove životinje

Društvo -

Vukovi Freja i Raul, brat i sestra koji su odgajeni zatočeni na jednom imanju u Srbiji, "usvojeni" su u Grčkoj, gde ih je prihvatila organizacija za spasavanja divljih životinja "Arkturos", objavljeno je danas na sajtu atinskog lista "Katimerini".

Taj par vukova je nađen u divljini 2006, kao štenad, a pretpostavlja se da ih je čopor zbog nečega napustio. Čovek koji ih je našao, ilegalno ih je držao do maja ove godine, kada je odlučio da to prijavi vlastima u Srbiji, jer nije mogao da ih više čuva.

U Srbiji je od 2010. godine na snazi zakon koji zabranjuje držanje divljih životinja, dodao je atinski list. Tako su Raul i Freja odmah zaplenjeni i privremeno su boravili u Beogradskom zoološkom vrtu.

Potom su, na zahtev srpskih vlasti, preneti u utočište "Arkturosa" za vukove u selu Agrapidijes kod Florine, na severu Grčke, gde će dalje živeti. Mogu da lutaju ograđenom hrastovom šumom koja je prirodno stanište vuka, a zbog svog dugogodišnjeg zatočeništva ne mogu da žive slobodno u prirodi.

U tom utočištu je osam vukova a svi su nekada bili zatočeni. Posetioci mogu da dođu tokom cele godine, dok vukove mogu da vide samo vikendom od 10:00 do 16:30 časova, piše "Katimerini".

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track