BRANKICA JANKOVIĆ: Kod nas su najvise diskriminisane žene i invalidi
Foto: Aleksandar Jovanović

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

BRANKICA JANKOVIĆ: Kod nas su najvise diskriminisane žene i invalidi

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su, prema zvaničnim podacima, u 2016. godini najviše bile diskriminisane žene i osobe sa invaliditetom.

Uoči Dana tolerancije u Srbiji, Janković je rekla da su najugroženiji bili i stariji sugrađani na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite, dok su se mladi sa diskriminacijom suočavali na polju obrazovanja. Poverenica je navela da su žene najviše diskriminisane na tržištu rada i u vezi sa materinstvom.

''Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno i često dobija i nižu poziciju i platu. Diskriminatorni tekstovi u medijima koji takođe podstiču diskriminaciju žena", objasnila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je navela da će danas na godišnjoj konferenciji kancelarija za rodnu ravnopravnost predstaviti zvanične podatke na osnovu preporuka koje su dali.

Ona je dodala da će prvi put imati zvanične podatke o broju žena na javnim funkcijama - od lokalnih samouprava do vrtića.

"Mi ćemo te podatke pratiti redovno na lokalu jer se tamo odvija život, bez obzira na značajne pomake kada je reč o nacionalnom i republičkom nivou. Imamo dobar zakonski okvir, ali u praksi mora još da se radi", rekla je Janković.

Na pitanje gde ima pomaka, ona je ocenila da je Srbija u prošloj godini bila dobar primer tolerancije, navodeći odnos sa migrantima i to što se Parada ponosa godinama održava bez incidenata.

''Nova generacija je potpuno oslobođena predrasuda. Ove godine sam razgovarala sa hiljadu dečaka i devojčica i oni uopšte nemaju problem sa tolerancijom'', rekla je Jankovićeva.

Za nju je ohrabrujuće i to što veliki broj muškaraca preuzima ulogu očeva. ''Treba to istaći da se ne stvara nerazumevanje i da ne stvaramo novi jaz među polovima'', naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track