DANAS JE SVETSKI DAN DETETA: Mališani u skupštini postavljaju pitanja poslanicima
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Dečja sednica u parlamentu

DANAS JE SVETSKI DAN DETETA: Mališani u skupštini postavljaju pitanja poslanicima

Društvo -

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.

Povodom Svetskog dana deteta, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu biće organizovana Dečja sednica na kojoj će deca postavljati pitanja državnim funkcionerima i poslanicima. Zаmenicа zаštitnikа grаđаnа zа prаvа detetа i rodnu rаvnoprаvnost Gordаnа Stevаnović čestitаlа je deci 20. novembаr, Svetski dаn detetа, uz poruku dа su prаvа detetа neotuđivi deo univerzаlnih ljudskih prаvа o kojimа se ne sme i ne može pregovаrаti.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je na značaj učenja dece o pravom smislu tolerancije, ocenivši da je obaveza celog društva da deci omogući najbolje uslove za odrastanje.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta. Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

"Majke i očevi, nastavnici, zdravstveni radnici, lideri vlada država i aktivisti za gradjanska prava, predstavnici verskih zajednica, biznismeni i medijski radnici, ali sama deca mogu da imaju značajnu ulogu u stvaranju relevantnog Svetskog dana deteta za njihova društva, zajednice i države", navedeno je u saopštenju UN povodom Dana deteta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track