PLJUŠTE PRIJAVE ZA KORUPCIJU U ZDRAVSTVU: Pacijenti prijavili 22 lekara za traženje mita
Foto: Profimedia

borba protiv korupcije

PLJUŠTE PRIJAVE ZA KORUPCIJU U ZDRAVSTVU: Pacijenti prijavili 22 lekara za traženje mita

Društvo -

Nakon dva meseca početka rada tima za borbu protiv korupcije u zdravstvu stigle su 22 prijave, od kojih četiri imaju koruptivne elemente.

Ubrzo nakon što je saopšteno da je osnovan tim koji će se boriti protiv korupcije u zdravstvu, građani su počeli da šalju prijave - nekada protiv poznatih, nekada protiv N.N. lica, kažu u Ministarstvu zdravlja i tvrde da je ovo samo početak akcije.

"Izvršene su provere u određenim zdravstvenim ustanovama, identifikovani su lekari i medicinsko osoblje, izvršen uvid u medicinsku dokumentaciju i protokole i sugerisano je direktoru da se lekari i medicinsko osoblje koji su bili uključeni u lečenje pacijenta koji je podneo prijavu, pismeno izjasne o pregledu i postupcima prilikom pružanja medicinske pomoći", kaže Vesna Dimitrijević, predsednica Antikorupcijskog tima.

Ukoliko se dokaže da su prijave osnovane i da su lekari i medicinsko osoblje kršili zakon, odnosno primali mito, ostaće bez posla, u skladu sa Zakonom o radu.

Jedna pacijentkinja je podnela prijavu dva dana nakon intervencije protiv lekara i tehničara koji su joj tražili novac i dobili ga. Jedan od tehničara uhvaćen je dok je primao novac od pacijenta za uslugu.

"Medicinskom tehničaru je izrečeno upozorenje na postojanje razloga za otkaz. Sve prijave koje su dostavljene putem mejla se proveravaju bez odlaganja, a ukoliko nisu iz delokruga provera antikorupcijskog tima, prosleđuju se zdravstvenoj ili sanitarnoj inspekciji, a podnosilac prijave se obaveštava o ishodu ili eventualno uputi na drugi državni organ", navodi Dimitrijevićeva.

Od 15. septembra do 7. novembra novoosnovani tim nenajavljeno je proverio 14 zdravstvenih ustanova - tri Instituta, jednu kliniku, pet opštih bolnica, četiri doma zdravlja i jedan Zavod, sa ciljem da se utvrdi pravo stanje tokom sprovođenja javnih nabavki male i velike vrednosti. Tim je kontrolisao i da li se namenski troše budžetska i sopstvena sredstva namenjena za kupovinu medicinske opreme i aparata.

foto: Shutterstock

U dve zdravstvene ustanove udaljene stotinak kilometara od Beograda uočeni su veliki prometi između zdravstvenih ustanova i privatnih firmi koje se bave keteringom i pranjem veša. Privatna firma koja se bavi keteringom tri puta dnevno vozi hranu oko 100 kilometara do zdravstvene ustanove i iz tih razloga su uvećani troškovi za ishranu pacijenata. Takođe, uočeni su nedostaci u dve opšte bolnice na teritoriji Srbije da se dnevno pere tona veša, a ugovor je sklopljen sa privatnom firmom. U dve zdravstvene ustanove utvrđeno je da se nesavesno troše sredstva tako što te ustanove iznajmljuju prostor van svojih prostorija za odmor zaposlenih u bolnici i navedeni prostor plaćaju 500 evra mesečno.

"Poseban akcenat stavljamo na kontrolu lista čekanja na hirurške intervencije i način zakazivanja operacija, a sve sa ciljem da se preventivno deluje, lociraju problemi i preduzmu aktivnosti kako bi se uklonili ili smanjili direktni i indirektni uzroci korupcije i podigla svest svih zaposlenih u zdravstvu o rizicima korupcije i značaju borbe protiv korupcije", navodi Dimitrijevićeva.

(Kurir.rs/Blic/Andriana Janković)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Krvničko prebijanje u Borči, Tužilaštvo ostalo nemo na ove snimke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track