OD POČETKA OKTOBRA OD MALIH BOGINJA OBOLELE 202 OSOBE: Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

PODACI BATUTA

OD POČETKA OKTOBRA OD MALIH BOGINJA OBOLELE 202 OSOBE: Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina!

Društvo -

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano 202 obolelih od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici.

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok teže komplikacije i vidu upale pluća ima 15 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Većina obolelih osoba (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U srpskim enklavama na KiM registrovano je 139 obolelih, Beogradu i Kraljevu po 30, Bujanovcu dvoje i u Subotici jedna osoba.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti koje podrazumevaju prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolacija i lecenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U skladu sa predloženim merama Instituta Batut u Srbiji se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DR KURIR: Vakcinacija i epidemija malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track