ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE! OMLADINA KAO PUŠTENA S LANCA: Mladi u Srbiji piju već u petom osnovne!
Foto: Shutterstock

Ispitivanje ponašanja naše omladine

ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE! OMLADINA KAO PUŠTENA S LANCA: Mladi u Srbiji piju već u petom osnovne!

Društvo -

Polovina učenika nižih razreda probala je alkohol, a 12 odsto njih konzumiralo marihuanu sa 15 godina

Svakodnevno puši više od polovine učenika, svaki drugi učenik je već u osnovnoj školi probao alkohol, prvi seks najčešće imaju sa 15 godina, a čak 17 odsto đaka bilo je žrtva vršnjačkog nasilja, pokazalo je nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Ovo ispitivanje, koje je sprovedeno u 86 škola u Srbiji i u kome je anonimno učestvovalo 3.267 đaka, pokazalo je da je polovina učenika petog razreda probala alkohol, dok je 12 odsto njih konzumiralo marihuanu već u prvom razredu srednje škole.

- Žrtva nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika ili učenica. Takođe, svaki deseti učenik je naveo da je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto da su na internetu deljenje njihove nepodobne fotografije - navela je dr Jelena Gudelj Rakić, glavni istraživač za Srbiju iz Instituta „Batut“.

VRŠNJAČKO NASILJE

15% đaka je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika

Svaki deseti učenik je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja

Polovina đaka i dalje najviše komunicira putem SMS poruka, većina ima veliko poverenje u svoje roditelje, prijatelje i školu, a 70 odsto njih zadovoljno je svojim zdravljem i životom i načinom na koji ih drugi prihvataju. Dečaci se više bave fizičkom aktivnošću od devojčica, a svaki drugi đak svakodnevno jede slatkiše.

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika prvog razreda srednje škole, oko tri četvrtine njih (75,6%) nije imalo seksualni odnos, a 22,9% jeste

Učenici prvog razreda srednje škole koji su naveli da su seksualno aktivni najčešće su imali prvi odnos sa 15 godina

Četvrtina srednjoškolaca koji su upražnjavali seksualne odnose navela je da je pri poslednjem seksualnom odnosu koristila kondom (67,8%)

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ono kada se potučeš sa naplatnom rampom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track