ISPRAVKA Poreska uprava Srbije IPAK NIJE najbolja u Istočnoj Evropi
Foto: Dragan Kadić

Plaćanje lakše nego pre 5 godina

ISPRAVKA Poreska uprava Srbije IPAK NIJE najbolja u Istočnoj Evropi

Društvo -

ISPRAVKA Kurir je 28.11.2017 preneo Tanjugovu vest kako je Poreska uprava Srbije najbolja u Istočnoj Evropi, ali je analizom Raskrinkavanja utvrđeno da je ovde manipulisano činjenicama, stoga tekst ispravljamo.

Naime, Srpska Poreska uprava pobedila je u jednoj od četiri kategorije po kojima se ove institucije ocenjuju. U ostalim kategorijama, domaći poreski organi su ispod proseka kada se uporede sa većinom zemalja Balkana, istočne Evrope i centralne Azije.

Srbija je dobila najbolju ocenu u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava, pokazuje izveštaj Svetske banke "Paying taxes" za 2018. godinu, koji je danas predstavljen u Beogradu.

Ipak u ostalim kategorijama nije prva, stoga prvobitni naslov "Poreska uprava Srbije najbolja u Istočnoj Evropi" nije odgovarao istini, stoga je promenjen.

Plaćanje poreza u Srbiji lakše je nego pre pet godina, zahvaljujući upotrebi novih tehnologija u poreskoj administraciji, ali ima prostora za dalje unapređenje, ocenjuje se u izveštaju, koji je Svetska banka izradila u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Prajsvoterhaus Kupers (PwC).

foto: Kurir

U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013, i da je broj plaćanja na šalterima prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji.

Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 posto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 procenata.

Prema indikatoru plaćanja poreza, Srbija se nalazi na 82. mestu na listi od 190 zemalja sveta.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan i centralnu Evropu Tomas Lubek je ukazao da Srbija ima dobar rezultat u indeksu koji meri vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza, ali da postoji prostor za dalji napredak.

foto: Filip Plavčić

"Oblast plaćanja poreza je izuzetno važna, jer ako imate jednostavnije procedure za izvršavanje poreskih obaveza, posebno za male subjekte, imaćete i veći procenat kompanija koje ne posluju u sivoj zoni već u zakonom dozvoljenoj zoni", istakao je Lubek.

Centralno mesto u ovogodišnjem izveštaju zauzima tehnologija, koja prema rečima Toma Dejna iz kompanije PwC Britanija, olakšava život poreskim obveznicima, ali i poreskim vlastima u smislu toga da poreznici sada plaćaju porez onlajn i tako dobijaju mnogo više informacija.

foto: Vladimir Šporčić

"Uočavamo veliki napredak u Srbiji u proteklim godinama, u smislu skraćenja vremena potrebnog za izvršavanje poreskih obaveza, jer kompanije sada najveći deo poreza mogu platiti onlajn. Broj plaćanja je značno pao u poslednje tri godine", kazao je Dejn.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Vojska SAD i u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track