DAN KADA JE IZGINUO CEO RADNIČKI BATALJON: Obeležena godišnjica bitke na Kadinjači
Foto: Youtube Printscreen

Parastos i venci

DAN KADA JE IZGINUO CEO RADNIČKI BATALJON: Obeležena godišnjica bitke na Kadinjači

Društvo -

UŽICE - Služenjem parastosa i polaganjem venaca na spomen kompleksu Kadinjača, danas je centralnom državnom ceremonijom obeležena 76. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon, braneći Užičku republiku.

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije Vlade, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR, grada Užica i potomaka poginulih.

U ime Vlade Srbije govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost i da nema drugog puta osim antifašističkog.

"Podneli smo veliku žrtvu da bi fašizam bio pobeđen, a najtužnije je što su mnoge žrtve bile uzrok međusobnih podela i sukoba. Da bismo sprečili da se to ponovi, moramo izvući pouke iz prošlosti i prestati da se međusobno delimo i uništavamo", rekao je on.

Stanković je poručio da je "vreme da se ujedinimo, jer imamo samo jednu Srbiju, a ona je jaka samo kada su joj građani složni i poštuju je".

Zamenik predsednika SUBNOR Vidosav Kovačević istakao je da borci Radničkog bataljona zaslužuju najveće poštovanje i naglasio da je lažna dilema da li je goloruk narod mogao, morao i trebalo da ide na tenkove.

"Morao je, mogao je i hteo je. Prećutkuju činjenicu da je Vojska Kraljevine Jugoslavije, kao i mnoge veće vojne sile u Evropi, za samo šest dana kapitulirala i da je u zarobljeništvo odvedeno 350 vojnika, među kojima i 200 generala", naveo je on.

Kovačević je naglasio da je taj goloruki narod morao sam da se posle toga organizuje u partizanske odrede i na kraju rata je izašao kao pobednik, a SUBNOR već sedam decenija čuva uspomene na te slavne heroje i tako će nastaviti i ubuduće.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona prilikom odbrane Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.

"Sećanje na stradanje Radničkog bataljona je naš dug i dug generacija koje dolaze. Najmanje što možemo da učinimo je da odamo poštu njihovom činu hrabrosti i odanosti vrednostima koje nemaju cenu i jačaju našu veru da nijedna žrtva na Kadinjači nije bila uzaludna", rekao je on.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track