NASILJE SVE VEĆE ČAK I NA UTAKMICAMA JUNIORA: Deca od 10 do 16 godina sve se češće tuku, roditelji ih podstiču
Foto: Dado Đilas

ŠOKANTNO UPOZORENJE UDOVIČIĆA

NASILJE SVE VEĆE ČAK I NA UTAKMICAMA JUNIORA: Deca od 10 do 16 godina sve se češće tuku, roditelji ih podstiču

Društvo -

Nasilje na utakmicama i manifestacijama u kojima učestvuju sportisti juniorskih kategorija zabrinjavajuće raste poslednjih godina, a roditelji su najčešće podstrekači i kreatori nedoličnog ponašanja na tribinama, izjavio je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

"To je ono što zabrinjava i što nam je sada najveći problem. Radi se o najmlađim uzrastima, o deci od 10 do 16 godina, ali to nije prisutno samo u Srbiji, već je globalna pojava. Roditelji svoje ambicije, ali i neuspehe prebacuju na decu, prave diskriminaciju i vrše pritisak koji deca ne treba da dožive", rekao je Udovičić na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta "Reci NE navijačkom nasilju - umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima".

On je naveo da je cilj projekta da se preventivnim merama i edukacijom skrene pažnja mladih na negativne pojave u sportu i posledice nedoličnog ponašanja na tribinamma i da represija, kako kaže, bude ostavljena kao krajnja meru za sprečavanje nasilja.

Vanja Udovičić, foto: Dragana Udovičić

"Želimo da kroz edukacije u kojima će biti uključene lokalna samouprava, profesionalni edukatori, nastavnici i profesori, i oni koji su idoli mladih utičemo na mlade i da oni kroz vršnjačku edukaciju posle prenose tu pozitivnu sliku", istakao je ministar na konferenciji u Narodnoj skupštini kojoj su prisustvovali studenti i srednjoškolci iz cele Srbije.

Na pitanje novinara da li treba uvesti strože zakone kao u zemljama koje su suzbile huliganizam i nasilje u sportu, ministar je odgovorio da nijedna zemlja u celosti nije rešila taj problem u praksi, pa ni Velika Britanija na koju se, kako kaže, svi pozivaju.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su uspele da suzbiju huliganizam koristeći medije kojima je, kako je primetio, zabranjeno da u prvi plan ističu nedolično ponašanje na sportskim događajima.

"Na taj način mlad čovek uvidi da nije dovoljno da bude huligan da bi završio na naslovnoj strani. Igrao sam u mnogim zemljama i uverio se da nasilje i huliganizam na terenu ne završavaju ni na prvoj, ni na poslednjoj strani novina. U tim zemljama se u prvi plan stavlja pozitivna, a ne negativna vest. I mi treba da ističemo sportiste, a mnogi od njih će biti promoteri ove akcije", rekao je Udovičić.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ljubisav Sekulić naglasio je da je glavni cilj MUP-a i svih koji vole sport da se iskoreni ili smanji nasilje na sportskim borilištima.

"Ne može Ministarstvo samo da uradi posao, treba uključiti i Ministarstvo omladine i sporta, nevladin sektor, sportske klubove i organizatore sportskih događaja i da zajedničkom akcijom dostignemo ciljeve", rekao je Sekulić.

On je dodao da statistika pokazuje da je u poslednjih nekoliko godina smanjen broj teških krivičnih dela nasilja na sportskim terenima, ali da je povećan broj prekršaja koji se odnose na korišćenje pirotehničkih sredstava.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević naveo je da, promovišući pozitivne vrednosti, sve institucije u društvu treba zajedno da povedu borbu protiv huliganizma.

"Mi smo tu borbu propustili da kanališemo i prestali smo da je mi vodimo, a hiligani su preuzeli glavnu reč i oni upravljaju 'normalnim' navijačima. Siguran sam da na kraju dobro uvek pobedi zlo i verujem da za nekoliko godina možemo da se vratimo na sportske terene i da će roditelji sa decom moći da odlaze na derbije, kao što su to činili pre 30 godina", poručio je Tomašević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track