(FOTO) KARDIOLOZI O KOJIMA DANAS PRIČA CELA SRBIJA: Operisali su punih 5 sati i ugradili prvo potpuno veštačko srce!
Foto: Zorana Jevtić

SVAKA ČAST

(FOTO) KARDIOLOZI O KOJIMA DANAS PRIČA CELA SRBIJA: Operisali su punih 5 sati i ugradili prvo potpuno veštačko srce!

Društvo -

BEOGRAD - Prvo potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Kako pišu beogradski mediji, zahvaljujući zahvatu koji je u subotu uradio tim lekara "Dedinja", pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošću srca, dobio je dragoceno vreme da sačeka odgovarajući organ i transplantaciju, a ovaj institut se svrstao u sam vrh svetskih ustanova koji se bave mehaničkom srčanom potporom.

foto: Zorana Jevtić

To je ogroman iskorak naše kardiohirurgije.

Mehaničko srce slične je veličine kao prirodno. Napaja se baterijama, koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima, u rancu teškom šest kilograma.

Profesor Milovan Bojić kaže da će to pacijentu, koji bez veštačkog srca ne bi mogao da dočeka transplantaciju, omogućiti komforan život i ne krije zadovoljstvo što je u "Dedinju" ovaj revolucionarni zahvat urađen nepuna dva i po meseca po njegovom povratku na čelo ove ustanove.

foto: Printscreen

Prvo potpuno veštačko srce ugradili su kardiolozi profesor dr Aleksandar Nikolić i dr Saša Borović, anesteziju je vodio dr Siniša Jagodić, a u timu su bila i dva kardiologa. Operacija je trajala gotovo pet sati.

Svaki detalj je snimljen, i danas će biti predstavljen javnosti.

"Ovo je veliki poduhvat našeg tima", kaže profesor Bojić.

Za ovaj zahvat naši lekari su specijalno edukovani u Nemačkoj, a u ugradnjom prvog potpuno veštačkog srca u ovom regionu Institut "Dedinje" i Srbija uključili su se u zvaničnu prezentaciju svetskog proizvođača mehaničkog srca "Sunkardija".

Od početka rada na mehaničkom srcu, koje je bilo takvo da je pacijent sa njim mogao samo da leži, mnogo šta se promenilo, i veštačko srce je sada neuporedivo više nalik prirodnom.

foto: Nebojša Mandić

Institut "Dedinje" ima još jedno u rezervi.

"Potpuno veštačko srce ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske i graftove. Parcijalna to nemaju. Na "Dedinju" smo mi prvo parcijalno veštačko srce ugradili još 1995. godine, a u Kliničkom centru Srbije je ugrađeno 2004. godine. Na Svetog Nikolu ćemo ovde u Institutu, posle duge pauze, opet ugraditi parcijalno veštačko srce, a spremni smo da već sutra, ako se nađe organ, uradimo i transplataciju srca", objašnjava profesor Bojić.

"Dedinje" je na ovim prostorima rodonačelnik tog programa, i kako čujemo, naš prvi pacijent, kojem smo presadili srce pre 20 godina, sprema se za ženidbu.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track