Maja Gojković: Srbiji treba zakon o rodnoj ravnopravnosti koji neće biti kozmetički
Foto: Marina Lopičić

borba protiv nasilja nad ženama

Maja Gojković: Srbiji treba zakon o rodnoj ravnopravnosti koji neće biti kozmetički

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvorila je danas Petu nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže i tom prilikom rekla da je Srbiji potreban Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji neće biti "kozmetički, koji neće biti spisak lepih želja, niti mrtvo slovo na papiru".

"Teme o kojima će danas učesnici konferencije otvoreno razgovarati su teme koje su izuzetno značajne za bolji položaj žena u Srbiji i podsticanju našeg velikog, zajedničkog cilja, a to je apsolutna rodna ravnopravnost, odnosno ravnopravnost u svim segmentima javnog, društvenog i ekonomskog života žena i muškaraca u Srbiji", rekla je Gojković.

Kako je navela, reč je o temama borba protiv nasilja nad ženama, ekonomsko osnaživanje i položaj žena na selu, pitanje zdravlja žena, kao i odnosa žena i životne sredine.

Podsetivši da je Srbija 2009. godine donela Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije ona je ocenila da je sada, nakon osam godina, došlo vreme da Srbija dobije zakon koji je još bliži evropskim standardima, koji je moderniji i koji će u još većoj meri poboljšati ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji.

Gojković je istakla da je Srbiji potreban Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji neće biti "kozmetički, koji neće biti spisak lepih želja niti mrtvo slovo na papiru".

"Donošenje zakona koji će izazvati samo tapšanje po ramenu od ambasadora OEBS-a u Srbiji nije nešto čemu težimo", rekla je ona.

Kako je istakla, teži se zakonu koji će zaista biti primenljiv i to ne samo u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ili nekom drugom većem gradu, nego zakon koji može da se primenjuje u svakom selu u Srbiji.

"Zato očekujemo da zakon ne bude donešen brzo nego da ga donesemo zajedno sa nadležnim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da budemo ponosni na taj zakon jer će svaka žena u Srbiji imati pozitivne efekte primene tog zakona", zaključila je Gojković.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je rekao da je Ženska parlamentarna mreža nešto što je u interesu Srbije i njenih građana.

"Ova mreža treba da bude vlasništvo samih građana i države Srbije, a mi smo tu samo da vam pomognemo i doprinesemo tome da stvari teku lakše", dodao je Oricio.

On je istakao da će Ženska parlamentarna mreža biti moćno sredstvo koje će doprineti tome da se žene u celom društvu osnaže u svakom pogledu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track