MEDICINSKI SPORAZUM SRBIJE I KUBE: Pao dogovor o programima za lečenje raka i dijabetesa
Foto: AP

Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava

MEDICINSKI SPORAZUM SRBIJE I KUBE: Pao dogovor o programima za lečenje raka i dijabetesa

Društvo -

HAVANA/BEOGRAD - Srbija i Kuba potpisale su danas Sporazum o saradnji u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

U ime Vlade Srbije Sporazum je danas u Havani potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sporazumom dvaju zemalja previđeno je uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti.

foto: AP

Lončar je istakao tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji.

- Sporazum koji smo danas potpisali sa našim kubanskim kolegama još jedna je u nizu potvrda prijateljskih odnosa i izuzetne bilateralne saradnje. Sporazum omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanja projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti - rekao je Lončar.

Sporazum sa kubanske strane sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije, a sa srpske strane za to su zaduženi Ministarstvo zdravlja Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Sporazum je potpisan na period od pet godina, sa mogućnošću produžetka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track