DRAMA MILE ALEČKOVIĆ: Oteli su mi dete koje sam spasla!
Foto: Dragana Udovičić

Doktor nauka i klinički psiholog optužila institucije socijalne zaštite

DRAMA MILE ALEČKOVIĆ: Oteli su mi dete koje sam spasla!

Društvo -

U kuću mi je upalo njih sedam. Dve žene iz Centra za hraniteljstvo su pitale devojčicu kako joj se sviđa ovde i kad je rekla da nas obožava, kazali su: „E, pa sad ideš u drugu porodicu“

„Kad su došli da moju devojčicu odvedu od mene, pala je na kolena i kroz plač molila policiju da ostane s nama. Siroče s Kosova, kome smo pružili dom i ljubav, bukvalno je oteto od nas, bez objašnjenja ili upozorenja, ne znam gde je i šta rade sada s njom, plašim se za nju i njeno psihičko zdravlje!“

Ovo za Kurir kaže doktor nauka i klinički psiholog Mila Alečković, koja tvrdi da su joj Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i Centar za socijalni rad Obrenovac „kidnapovali dete“, čiji su hranitelji dve godine bili ona i njen suprug Iv Bataj, francuski državljanin.

Nikad nije imala dom

Sve je počelo pre više od dve godine kad je Mila, koja je kao psiholog sarađivala sa Centrom za porodični smeštaj i usvojenje, poželela da postane hranitelj nekom detetu s Kosova, jer zbog godina nije mogla da postane usvojitelj.

- Malena je došla kod nas kad je imala samo šest godina, u lošem stanju. Imala je tikove, sve trule zube, plikove i rane po koži, ali još strašnije je bilo njeno psihičko stanje. Jadno dete je skoro svaku noć sanjalo grob i kako joj otac davi majku... Imala je neverovatan strah od smrti, jer je išla od ruke do ruke i nikad nije imala dom. Mi smo je upisali u elitnu školu, u kojoj je imala petice, stekla je prijatelje, učiteljicu, učili smo je francuski i ruski jezik... Odveli smo je u Francusku da vidi more prvi put u životu ovog leta. Dete, koje je sudski oduzeto porodici, vratilo je samopouzdanje i osmeh na lice - priča Mila, koja ima već odraslog sina, koji s porodicom živi u Rusiji.

foto: Dragana Udovičić

Neću odustati

Međutim, kako Mila kaže, idila je prekinuta početkom decembra, kad je dobila poziv iz Centra za socijalni rad Obrenovac. Oni su želeli da dođu u posetu i provere kako je devojčica.

- U kuću mi je tog 15. decembra upalo njih sedam. Dve žene iz Centra za hraniteljstvo su pitale devojčicu kako joj se sviđa ovde i kad je rekla da nas obožava, rekli su joj: „E, pa sad ideš u drugu porodicu.“ Ona je prebledela i samo što se nije srušila. Mahali su nekim rešenjem ispred mene i rekli da je odvode. Odbila sam da potpišem to rešenje jer me niko nije ni upozorio ni obavestio da nečim nisu zadovoljni. Oni su zatim pozvali policiju, koja je došla i skoro nasilno odvela jadno dete - potreseno priča profesorka Alečković i dodaje da su podneli krivičnu prijavu policiji i tužilaštvu i da se neće smiriti dok ne spasu dete.

Iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje rečeno nam je da znaju o kom slučaju se radi i da je to „osetljiva tema“.

Iz Ministarstva za socijalni rad kratko su odgovorili da je, „u skladu sa odredbama Porodičnog zakona, javnost iz ovakvih postupaka isključena, pa bi svako iznošenje informacija o konkretnom slučaju predstavljalo kršenje zakona“.

Dete u Zemun polju

STRAHUJEM DA HOĆE DA JE PRODAJU

Devojčica je sve izgubila u životu, mi smo je podigli, osposobili za život. Ovo što su iz Centra uradili detetu je najgori kriminalni gest, ovo je nešto što može da mu ostavi traumu za ceo život. Iako trenutno nemam dokaze za to, strahujem da bi devojčicu mogli da prodaju! Kako sam nezvanično saznala, ona se trenutno nalazi u Zemun polju i ne sme ni sa kim da komunicira, rečeno joj je da je ispisana iz svoje stare škole. Imam osnovanu sumnju da se deca u našoj zemlji prodaju, ne znamo kuda idu ta deca. Ja strahujem da bi to moglo da se dogodi našoj devojčici - potresena je Mila Alečković.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja