DB UKRAO JOVANKINE MEMOARE: U njima piše gde je Dražin grob!
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

MISTERIJA

DB UKRAO JOVANKINE MEMOARE: U njima piše gde je Dražin grob!

Društvo -

U spisima Titova supruga otkrila najveće tajne komunističke Jugoslavije, za koje Maršalovim naslednicima nije odgovaralo da budu objavljene

Jovanka, supruga Josipa Broza Tita, nakon što je s kraja sedamdesetih smeštena u kućni pritvor, još za Maršalova života počela je da piše memoare u kojima je razotkrila mnoge tajne koje su i dan-danas veoma intrigantne.

foto: Marina Lopičić

Božidar Spasić, bivši funkcioner DB

SLUŽBA UPADALA U JOVANKINU KUĆU

Nekadašnji visoki funkcioner DB Božidar Spasić potvrdio je za Kurir da su Služba državne bezbednosti i jugoslovenska tajna policija nad Jovankom poveli „operativnu obradu“.

- Poznata mi je činjenica da su uzimane njene stvari koje su donete u Institut bezbednosti. Znam da su uzeti i njeni spisi i beleške, a velika buka digla se oko toga u jugoslovenskoj službi državne bezbednosti. Ti spisi su završili u Predsedništvu. S obzirom na to da se nikada nisu pojavili u javnosti, vrlo je moguće da su Jovankine beleške uništene.

Tamo je napisala ono što javnost tog doba nije smela da zna o „najvećem sinu naših naroda i narodnosti“: gde se nalazi grob Draže Mihajlovića, zašto je zaista sklonjen Aleksandar Leka Ranković, ko je od slavnih partizana zapravo radio za ustaše, a ko od ustaških krvnika za partizane... Njen dugogodišnji prijatelj, režiser Milan Šarac, koji trenutno priprema monodramu „Ja, Jovanka Broz“, svedočio je da ti njeni spisi mogu i te kako uzburkati duhove na Balkanu.

- Memoari su stvarnost, to znam - pričao je Šarac ranije:

- Prema onome o čemu sam razgovarao s Jovankom, memoari sadrže minimalno pet odgovora na pitanja koja su zanimljiva i danas.

foto: Zorana Jevtić

Joška Broz, unuk bivšeg predsednika SFRJ, ističe da je upoznat sa podatkom da je Jovanka pisala memoare.

- Kucala je danima na mašini. Moguće da je ona to negde sklonila ili neko od njenih. Niko ne zna gde je to. Koliko znam, pisala je mnoge stvari koje je znala, o svemu što se događalo u politici. Osoba koja je pored glavnog mnogo više čuje i mnogo više zna nego ovaj koji vodi razgovor - objašnjava Joška.

foto: Profimedia

U spisima je, kaže, otkrila razne spletke tadašnjih političara, pisala je o tome ko je Maršalu radio iza leđa, o Stanetu Dolancu i Nikoli Ljubičiću, generalu JNA, koji su hteli da je se reše i koji su Titu:

- Upravo je Dolancu i Ljubičiću odgovaralo da ona ne prenosi Titu ono što mu je prenosila da neke stvari ne bi izašle na videlo. S obzirom na to da je Državna služba ulazila nekoliko puta kod nje u kuću, moguće je da su oni našli njene spise, da su ih uzeli i možda uništili. To bi jedino mogla da uzme Služba, ko drugi? Nije Pera s ulice! Najverovatnije su oni, njima nije odgovaralo da se to obelodani zbog mnogih ljudi koji su u politici. U javnosti se predstavljalo da su lopovi ulazili u kuću, ali način na koji je to rađeno govori da to samo Služba može da uradi.

foto: Privatna Arhiva

Činjenice

U MEMOARIMA JE JOVANKA RAZOTKRILA

1. Skrivane detalje iz biografije Josipa Broza Tita

2. Zašto je stvarno smenjen Aleksandar Leka Ranković

3. Gde je grob Draže Mihailovića, komandanta JuVO

4. Ko je za koga špijunirao tokom Drugog svetskog rata

5. Pikanterije iz života političara iz najbližeg Titovog okruženja

6. Koje su osobe radile Josipu Brozu o glavi i ko im je pomagao

Kurir / MINA BRANKOVIĆ

Foto: Shutterstock, Printscreen, Zorana Mihajlović, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja