HOĆEMO LI IKAD DOČEKATI PENZIJU... Od Nove godine nova pravila penzionisanja!
Foto: Vladimir Šporčić

Za žene će se do 2032. postepeno pomerati starosna granica

HOĆEMO LI IKAD DOČEKATI PENZIJU... Od Nove godine nova pravila penzionisanja!

Društvo -

BEOGRAD - Novi propisi o penzionisanju u Srbiji primenjivaće se od 1. januara iduće godine, kada se granica za odlazak u starosnu penziju za žena pomera za šest meseci, pa će moći da dobiju penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsetio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za žene će se do 2032. godine postepeno pomerati starosna granica za penzionisanje da bi od te godine i one kao i muškarci imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

foto: Nebojša Mandić

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi za pezionisanje - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2018. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četri meseca života.

U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

foto: Kurir/Ilustracija

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra.

Zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini.

Sve filijale, službe i ispostave Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće u subotu 30. decembra od 7.30 do 15.30, i to samo službe prijema zahteva i pravne pomoć, kako bi se omogućilo osiguranicima da blagovremeno podnesu zahtev i ostvare pravo na penziju u skladu sa uslovima važećim u 2017. godini.

Zahtevi će se primati bez obzira da li su priloženi svi dokazi potrebni za odlučivanje o zahtevu za penzionisanje.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

GODINE SU SAMO BROJ: Baka i deka oprašili na plesnom podijumu i pokazali kako se igra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track