ALARMANTNO! EPIDEMIJA BOGINJA U NIŠU: Jedno dete umrlo, drugo ugroženo!
Foto: Shutterstock, M.M.

Na dečjoj klinici u Nišu

ALARMANTNO! EPIDEMIJA BOGINJA U NIŠU: Jedno dete umrlo, drugo ugroženo!

Društvo -

Za preminulog mališana ne postoji potvrda da su uzrok smrti boginje, dok dvogodišnjak ima osip, temperaturu i upalu pluća, kaže dr Dragan Milojević

Jednoipogodišnji mališan preminuo je na Dečjoj klinici u Nišu, ali nema dokaza da je podlegao morbilama jer nije imao simptome ove zarazne bolesti.

Međutim, kod jednog dvogodišnjaka za čiji se život bore lekari postoji sumnja da je oboleo od morbila, jer pokazuje kliničku sliku koju ova vrsta boginja ispoljava. Dragan Milojević, načelnik intenzivne nege, potvrdio je smrt deteta, ali je naglasio da ne postoji potvrda da je umrlo od boginja.

Uzeta krv

- S obzirom na to da kod ovog mališana nije bilo osipa, nije mu uzeta krv za laboratorijsku potvrdu morbila. To dete, koje su roditelji ostavili na rođenju, patilo je od teških hromozomskih anomalija, što je izazvalo poremećaj imuniteta, pa je mogla da ga pokosi bilo kakva ozbiljnija infekcija - objasnio je Milojević.

On je kazao da, za razliku od ovog slučaja, postoji ozbiljna sumnja da je dvogodišnjak koji je na respiratoru oboleo od morbila.

- On ima osip, visoku temperaturu i zapaljenje pluća, pa je na mašini za disanje. Dete je trenutno životno ugroženo, radimo sve što možemo i nadamo se najboljem rezultatu. Od njega je uzeta krv i poslata u Beograd na laboratorijsku potvrdu morbila - objašnjava Milojević.

Još dvoje obolelo

Na Dečjoj klinici leži još dvoje dece obolelih od morbila.

- Ta deca su u dobrom stanju, na odeljenju su i uspešno se oporavljaju. Bilo je dosta mališana koji su zbrinuti ambulantno jer njihovo stanje nije zahtevalo hospitalizaciju. Nije preporučljivo bez preke potrebe decu zadržavati u bolnici jer to pogoduje širenju epidemije - zaključio je Milojević.

Centar za socijalni rad

PREUZELI TELO, ORGANIZUJU SAHRANU

Sahranu preminulog deteta organizovaće Centar za socijalni rad, s obzirom na to da su ga se roditelji odrekli. - Socijalna radnica je bila ovde kako bi sačinila dokumentaciju potrebnu za sahranu deteta. Sve nadalje je u njihovoj nadležnosti - kazao je Milojević.

Kurir / D.K.

Foto: M.M. , Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja