Danas je Dan Dunava
Foto: Beta

Danas je Dan Dunava

Društvo -
Dunavska strategija predstavlja mogućnost prosperiteta ne samo podunavskog regiona, već Evrope u celini, ocenjeno na skupu u Privrednoj komori Srbije

BEOGRAD - Danas je Dan Dunava, koji se obeležava u 14 podunavskih zemalja, a niz manifestacija koje povezuju 80 miliona ljudi ove godine održaće se uglavnom tokom predstojećeg vikenda. Centralna proslava Dana Dunava u Srbiji biće održana sutra, 30. juna na beogradskoj Adi Huji.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenjeno je da Dunavska strategija predstavlja mogućnost prosperiteta ne samo podunavskog regiona, već Evrope u celini. Kako je istaknuto, sa tom strategijom Srbija je stekla velike razvojne mogućnosti u oblasti infrastrukture, turizma i regionalne saradnje.

"U ambijentu pune saradnje članica, usklađivanja zajedničkih interesa i afirmacije prijateljskih odnosa pronašli smo svoje mesto da na najprimereniji način izrazimo potrebe Srbije, privrednika i građana", rekao je predsednik PKS Miloš Bugarin otvarajući konferenciju "Sprovođenje Dunavske strategije - izazovi i perspektive".

Podsetvši da je pre godinu dana usvojena, Bugarin je istakao da Dunavska strategija pretpostavlja kvalitetnu saradanju u regionu Zapadnog Balkana i sve je više zajedničkih projekata.

Prema njegovim rečima, trenutno je u proceduri više od 30 projekata za finansiranje iz fondova EU, preko 15 je u fazi pripreme, dok je desetak projekata u idejnoj fazi.

Ti projekti su među osnovnim ciljevima ili "sva četiri stuba Dunavske strategije koji predviđaju povezivanje Dunavskog regiona, zaštitu životne sredine, izgradnju prosperiteta i jačanje tog regiona".

Bugarin je ukazao da su uočeni i problemi u realizaciji ovih poslova, jer se u mnogima kasni, što ugrožava mogućnost maksimalnog korišćenja ovih sredstva.

On je podsetio na projekat čišćenja priobalja Dunava, Save i Tise koji je inicirala PKS i rekao da će se komora priključiti i projektu "RIS" koji će doprineti sigurnijoj plovidbi Dunavom kroz Srbiju i omogućiti razvoj nautičke privrede.

"PKS će nastaviti da se angažuje na realizaciji strateških projekata iz svih oblasti pokrivenim sa četiri stuba ''Dunavske strategije".

Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 29. juna 2004. godine. Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Srbija je 30. januara 2003. godine (tada kao SRJ) ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track