HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Stvorene kilometarske gužve, na Horgošu se čekalo i po 15 sati
Foto: Carina Srbije

navala

HAOS NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Stvorene kilometarske gužve, na Horgošu se čekalo i po 15 sati

Društvo -

Sa svakom prazničnom euforijom, nažalost, stvaraju se na granici kilometarske kolone vozila gastarbajtera, stranaca i turista čije se novogodišnje želje posle nekoliko sati čekanja svode samo na jednu - da se prođe carina.

foto: Dragana Udovičić

Tradicionalne gužve na udarnim graničnim prelazima sa Mađarskom i Hrvatskom počele su prošlog vikenda, kada se na ulazak u Srbiju čekalo i po pola dana. Prema zvaničnim podacima Uprave carina, od četvrtka do nedelje na prelazu Horgoš prošlo je ukupno 115.000 vozila, što je duplo više od uobičajenog broja, dok je još veća navala zabeležena na Batrovcima, gde se broj vozila povećao čak pet puta - 88.000. Kolika je to bila nevolja najbolje znaju turisti koji su se u noći između subote i nedelje vraćali autobusom iz Beča u Beograd i stajali praktično u mestu na Horgošu čak 15 sati.

- Čekali smo u autobusima 11 sati na mađarskoj granici i četiri sata na srpskoj. Bili smo sa malom decom, bez hrane i vode, u koloni na autoputu, kilometrima od granice. A pustili su samo jednu traku za autobuse. Gužva je bila neopisiva, ali su, ipak, automobili i kamioni prolazili dok smo mi stajali u mestu sve vreme. Dva naša autobusa sa turistima iz Beograda i Novog Sada čekala su od 1.30 do 13 sati na mađarskoj granici, a onda još četiri sata na srpskoj granici - žali se jedan od srpskih putnika koji su putovali u Beč i preksinoć se vraćali kući.

Ilustracija
Ilustracijafoto: FoNet, Uprava carina

U Auto-moto savezu Srbije upozoravaju da će tokom cele nedelje situacija na graničnim prelazima biti slična onoj tokom godišnjih odmora u avgustu.

- Kada je reč o putničkim vozilima, čekanje na granici sa Hrvatskom je do pola sata, dok je sa Mađarskom do sat vremena. Verovatno će gužve biti veće kako se bliži Nova godina i zato savetujemo svim vozačima da koriste alternativne prelaze, i to najbolje od 10 do 16 sati, kada je dan i nema magle. Najjači udar vozila na ulazima u Srbiju očekuje se 29. i 30. decembra - naglašavaju u AMSS-u. Zbog toga bi vozači trebalo da izbegavaju udarne granične prelaze.

- Savetujemo sve da zaobilaze prelaz Roske-Horgoš na granici sa Mađarskom odnosno Batrovce na granici sa Hrvatskom jer se tu očekuje najveći broj vozila. Inače, vremenska prognoza za naredne dane i praznike je vrlo povoljna i biće u proseku između četiri i 15 stepeni - naglašavaju u AMSS-u.

Ilustracija
Ilustracijafoto: FoNet, Uprava carina

U Upravi carina ističu da je u trenutku naleta velikog broja vozila normalno da dođe do gužvi na prelazima i pored svih preduzetih preventivnih mera.

- Vreme čekanja zavisi i od efikasnosti rada pograničnih organa susednih država. Carinska procedura na našoj strani traje svega nekoliko minuta i ne može biti uzrok usporavanja, već uzroke pre svega treba tražiti u ogromnom broju putnika koji žele da pređu granicu u istom trenutku - objašnjavaju u Upravi carina.

Kako kažu, prazničnoj sezoni gužve na prelazima se dupliraju i zbog stranih državljana poput Turaka koji se zbog odmora vraćaju kući iz Zapadne Evrope.

- Udarni talas putnika koji dolaze za praznike je prošao, tako da se narednog vikenda ne očekuju gužve. Trenutno nema nikakvog zadržavanja na prelazima, a pojačani promet se očekuje ponovo za vikend 7. i 8. januara, samo u suprotnom pravcu - na izlazu iz zemlje - ističu u Upravi carina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Agencije: Manji troškovi, veće gužve

S druge strane, u pojedinim turističkim agencijima pokušavaju na sve načine da obezbede prijatnu vožnju autobusom i kada treba preći granicu.

- Baš zbog gužvi organizujemo naše polaske autobusom ujutru kako bismo prešli granicu tokom dana, kada sve brže funkcioniše. Inače, mnoge agencije zbog manjih troškova određuju polaske uveče, pa su zbog toga gužve noću na granici ogromne. Postoji mogućnost da carinici kada vide kolonu autobusa na granici otvore još jednu traku za prolaz, ali to sve zavisi - kažu u jednoj od beogradskih turističkih agencija.

(Kurir.rs/Blic, M.Tašković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track