SRBIJA U NJUJORKU BRANI ISTINU O JASENOVCU: Priprema se velika izložba u UN koja će prikazati istorijske činjenice o svim žrtvama
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

kulturom protiv laži

SRBIJA U NJUJORKU BRANI ISTINU O JASENOVCU: Priprema se velika izložba u UN koja će prikazati istorijske činjenice o svim žrtvama

Društvo -

Srbija priprema veliku izložbu o Holokaustu u Jasenovcu, koja će 25. januara biti otvorena na Ist Riveru u Ujedinjenim nacijama.

Na izložbi pod nazivom "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav" u sedištu svetske međunarodne organizacije po prvi put će biti predstavljeni novootkriveni dokumenti o ovom logoru i žrtvama jednog od najstrašnijih stratišta tokom Drugog svetskog rata, smeštenom u tadašnjoj NDH.

Izložbu će otvoriti šef diplomatije Ivica Dačić, koji kaže da je ona fokusirana na istinu o genocidu i Holokaustu, a ne na konfrontaciju sa Hrvatskom:

"Biće predstavljene relevantne istorijske činjenice i izložba je posvećena svim žrtvama u Jasenovcu, i Jevrejima i Romima, ne samo stradalim Srbima".

Ideja projekta "Jasenovac" treba da doprinese mobilisanju svetske javnosti i da bude doprinos naporima UN da se probudi svest o kolektivnom identitetu i zajedničkim vrednostima, koje treba braniti u vreme velikih globalnih promena i da žrtve koje su pale za ideale nekog boljeg sveta ne budu uzaludne. Otvaranje izložbe posebno dobija na težini u okolnostima kada se u našem regionu, ali i u Evropi, ponovo bude duhovi nacionalizma i fašizma.

U okviru postavke u sedištu UN biće izloženo na desetine panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, skulpture vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i crteži slikara Dragana Jelovca, autentični predmeti Memorijalnog centra Donja Gradina iz Republike Srpske i knjige o ovoj tematici.

Izložbu će, u osnovi, činiti postavka koja je prošlog januara izložena u Njujorku, povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca, a koju su tada organizovali Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. Tu izložbu otvorio je reditelj Emir Kusturica.

Protiv revizije istorije borimo se i filmom

U okviru napora da se spreči sveopšta revizija istorije i zaštiti sećanje na sve srpske žrtve 20. veka, predsednici Srbije i RS, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, inicirali su ideju da se snimi film u međunarodnoj produkciji o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. Procene broja stradalih u ovom logoru već decenijama izazivaju kontroverze u hrvatskoj i srpskoj javnosti, a barata se brojkom od čak 700.000 ubijenih, među kojima je bilo 90 odsto Srba.

(Kurir.rs/Večernje novosti/D.M.)

Foto: Aleksandar Jovanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! HRVATSKA I SLOVENIJA PRED SUKOBOM?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track