SRPSKI POVRATNICI NA KOSOVU OČAJNI I U STRAHU: U podmetnutom požaru noćas izgorelo više od 300 bala sena!
Foto: Profimedia

pritisak na srbe

SRPSKI POVRATNICI NA KOSOVU OČAJNI I U STRAHU: U podmetnutom požaru noćas izgorelo više od 300 bala sena!

Društvo -

Povratniku Miloradu Dubiću iz sela Suvi Lukavac kod Istoka na Kosovu i Metohiji, oko ponoći zapaljeno je više od 300 bala sena i prema procenama pričinjena šteta od oko 500 evra.

Povratnici u ovom delu KiM strahuju da je sinoćnji incident nastavak pritiska da napuste svoja imanja s obzirom na to da je pre nekoliko dana porodici Vulić u Rudicama kod Kline, takođe, zapaljeno više od 300 bala sena.

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da takvi incidenti pokazuju da se nastavlja pritisak na povratnike da napuste svoja imanja i da nisu dobrodošli na KiN što je, kako kaže, veoma loše.

''Incidenti nisu slučajni jer neko zaista želi da odustanemo od povratka što se neće dogoditi. Na ovakve pretnje odgovorićemo još većim zalaganjem da povratnika u 2018. godini na KiM bude više, ali moram da zahtevam od nadležnih da hitnim sankcionisanjem počinilaca sličnih incidenata pomognu da Srba na KiM bude više i da im se u sredinama kao što je Suvi Lukavac, Rudice, Osojane, Tučep, Koš, Zač, Sinaj, Ljubožda obezbedi bezbednost'', naveo je Jevtić.

On je dodao da će povratnici u Ministarstvu za zajednice i povratak imati ''iskrenu podršku da prevaziđu sve loše trenutke'', kao i da će im, kako je rekao, pružiti i svaki vid podrške, uključujući i materijalnu, da ostanu na svojim imanjima.

Sinoćni incident nije prvi koji se dogodio na imanju porodice Dubić gde je i ranije paljeno seno, a ranije su im ukradeni krava i tele.

Dubići su se u Suvi Likavac vratili 2005. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Jezive činjenice o martovskom pogromu na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track