ŽELE I ČUVENI PORTRET NADEŽDE PETROVIĆ I BITKU NA NERETVI: Slovenija traži od Srbije 300 umetničkih dela, avione, filmove...
Foto: Shutterstock

ovo je razlog

ŽELE I ČUVENI PORTRET NADEŽDE PETROVIĆ I BITKU NA NERETVI: Slovenija traži od Srbije 300 umetničkih dela, avione, filmove...

Društvo -

Slovenija zahteva od Srbije više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova.

Kako prenose beogradski mediji, lista umetnina koja je u središtu zahteva, sastavljena je po samo jednom kritertijumu - činjenici da su njihovi autori Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način učestvovala u njihovom stvaranju. Po ovom osnovu, vlasti u Ljubljani traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove "Kekec" Jožea Galea, "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića i "Zadah tela" beogradskog reditelja crnog talasa Živojina Pavlovića.

Svoj zahtev Slovenija je istakla još 2015. godine, kada je tamošnje Ministrastvo spoljnih poslova ambasadi Srbije poslalo spisak sa 313 predmeta iz srpskih muzeja, državnih ustanova i rezidencija na koje oni polažu navodno pravo. Iako Ljubljana nema pravno uporište da zahteva umetnička dela, njihove vlasti godinama pojačavaju pritisak na Beograd, a nedavno je stigao i poslednji u nizu ultimativnih zahteva da Srbija izvrši nepostojeću obavezu. Slovenci, između ostalog zahtevaju slike i skulpture slovenačkih umetnika Božidara Jakca, Gojomira Antona Kosa, Avgusta Černigoja, Riharda Jakopiča, Lojzea Dolinara i drugih. Ova dela danas se nalaze u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja Grada Beograda... U ovoj grupi radova je i portret čuvene slikarke Nadežde Petrović koji je uradio slovenački slikar Ivan Grohar i niz drugih dela. Ljubljana potražuje i umetnine koje se čuvaju u Domu Vojske Srbije, nekadašnjem Maršalatu, Predsedništvu, Muzeju vazduhoplovstva, rezidenciji u Užičkoj 7... Na listi su mahom ulja na platnu, akvareli i grafiti, ali i vajarske figure, od bronze i slonovače. Uz to, Slovenci zahtevaju i desetine istorijskih predmeta koji se čuvaju u Srbiji. Među njima su zastave slovenačkih jedinica iz NOB-a, radio stanica iz vremena italijanske okupacije, partizanski top i sanitetski materijal iz zbirke Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Shuttestock/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА! Богородичин мозаик највећи на свету!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track