DA NAS LEDENI DANI VIŠE NIKAD NE DOČEKAJU NESPREMNE: Srbi ove godine prave sebi novi ledolomac
Foto: Fonet

Za specijalno plovilo obezbeđeno oko 3 miliona evra

DA NAS LEDENI DANI VIŠE NIKAD NE DOČEKAJU NESPREMNE: Srbi ove godine prave sebi novi ledolomac

Društvo -

Država će ove godine sopstvenim novcem izgraditi specijalno plovilo "ledolomac" i za tu svrhu je obezbeđeno oko tri miliona evra.

foto: Nebojša Mandić

U slučaju niskih temperatura i pojave leda, kao što je to bio slučaj početkom prošle godine, biće kao i tada, angažovani Mađarski i Rumunski ledolomci, ali i srpski ledolomac "Greben".

Nedimović u Skupštini: Za ledolomac 300 miliona iz budžeta

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u prethodnom periodu na redovne godišnje javne nabavke Republičke direkcije za vode, za usluge angažovanja ledolomaca na Dunavu, (u zoni od 1.333 do 1.170 kilometra kao i u zoni ušća Tise i Save u Dunav), niko nije javljao. Ranije je postojala ideja da se kupi najmanje dva ovakva broda, međutim, za sada je jedino izvesno da će domaća pamet praviti jedan ledolomac.

foto: Nebojša Mandić

"Vlada je za 2018. godinu obezbedila finansijska sredstva od 300 miliona dinara za izgradnju jednog ledolomca. U tom smislu će u ovoj godini započeti postupak izgradnje specijalnog plovila, pre svega pokretanje postupka javne nabavke za projektovanje, tehničke kontrole dokumentacije, a na osnovu nje i postupak same izgradnje ledolomca", navode u ministarstvu. Cena projektovanja, izgradnje korita i opremanja ledolomca, dodaju, iznosi okvirno oko 3 miliona evra.

JOŠ JEDAN MAĐARSKI LEDOLOMAC KRENUO KA SRBIJI: Sledi proširivanje probijenog koridora

Što se tiče ledolomca ''Greben'', kažu, on je spreman, redovno se prati vremenska prognoza tako da za sada, napominju, nema potreba za angažovanjem.

foto: Nebojša Mandić

"Odbrana od leda se proglašava ukoliko su usled stvaranja, pokretanja i nagomilavanja leda na vodotoku ugroženi objekti na vodotoku i priobalje", objašnjavaju u ministarstvu.

GREBENU STIŽE POJAČANJE U BORBI SA LEDOM: Za nabavku ledolomca izdvojeno 300 miliona dinara iz budžeta Srbije

U odbrani od leda u Srbiji prošle zime, ucestvovali su mađarski ledolomci, dva ledolomca na sektoru od zajednickog interesa i dva na sektoru od Plavne kod Vukovara u Hrvatskoj do Beograda.

foto: Nebojša Mandić

Angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu, u ovoj zoni, koštalo je 243.323 evra, a od ovog iznosa po osnovu dogovorene raspodele troškova, obaveza srpske strane je 60.831 evra. Takođe, za ledolomaca na delu Dunava nizvodno od Plavne do Beograda, u periodu od 18. januara do 12. februara prošle godine plaćeno je 284.451 evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ilustracija/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja