(KURIR TV) GRMELI PLOTUNI SA KALEMEGDANA: Pogledajte počasnu paljbu gardista Vojske Srbije!

Društvo -

Povodom obeležavanja 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije, danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu izvršena počasna paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsednik Republike Srbije.

foto: Ministarstvo Odbrane

Paljbi, koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, kao i brojni građani.

foto: Ministarstvo Odbrane

Ove godine, počasna artiljerijska paljba izvedena je istovremeno, u 16 časova, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i Petrovaradinskoj tvrđavi. Počasnoj paljbi, u Nišu prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović.

foto: Ministarstvo Odbrane

Srbija obeležava Dan državnosti na veliki hrišćanski praznik Sretenje, obeležavajući godišnjicu Prvog srpskog ustanka pod vođstvom vožda Karađorđa. Na isti dan, 1835. godine donet je i prvi Ustav srpske kneževine, poznat i kao Sretenjski ustav, koji je Srbiju definisao kao nezavisnu kneževinu podeljenu na okruge, srezove i opštine.

(Kurir.rs/Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track