BIĆE PAPRENOG UDARANJA PO DŽEPU: Vozači, ovo su nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja! Evo koliko će vas sada koštati prekršaji!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Izmene u skupštinskoj proceduri

BIĆE PAPRENOG UDARANJA PO DŽEPU: Vozači, ovo su nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja! Evo koliko će vas sada koštati prekršaji!

Društvo -

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su u skupštinskoj proceduri, predviđaju pooštravanje kazni za nasilničku vožnju, zatim vožnju pod alkoholom i nevezivanje pojasa, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

foto: Marina Lopičić

On je rekao da se povećanje novčanih kazni pokazalo da daje dobar rezultat samo u prvoj godini, tako da je cilj ne samo da se podignu kazne već da se uspostavi dobar pravni okvira za prevenciju. Naveo je da će izmena zakona napraviti još bolji sistem.

PRAZNA KASA, PA UDARILI HARAČ PO SIROTINJI: Policajci u Srbiji dobili nalog da pišu što više kazni

Kako kaže, 2002. godine su kazne povećane 10 puta i to je dalo rezultate, pošto je 2001. bilo 1.275 poginulih a 2002. oko 850, što je za oko 30 odsto manje. Kazne su povećane i 2009. i tada je broj poginulih smanjen 808 na 650 ili za oko nešto više od 20 odsto.

foto: Profimedia

Rebić je istakao da je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja pokazalo da se ljudi na prednjem sedištu vezuju 76 odsto, a pozadi 12 odsto, iako više od 60 odsto pogine upravo zbog nevezivanje pojasa.

SMANJITE GAS, ODZVONILO BAHATOJ VOŽNJI: Saobraćajci uskoro dobijaju nove presretače

"Zato smo i podigli kaznu za nevezivanje sa 5.000 na 10.000", naveo je.

Rebić kaže da će i ostale poluge pratiti novi zakon - putevi, autoškole, tehnički pregledi i slično.

foto: Dragana Udovičić

Sa druge strane, smanjene su kazne za prekršaje koji ne utiču direktno na bezbednost saobraćaja, na primer istek vozačke dozvole, i sada je ta kazna od 5.000 do 10.000, što je prepolovljeno, zatim vožnja zaustavnom trakom i slično.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Takođe, za vožnju sa nečitljivim tablicama zaprećena je veća kazna, kao i za vožnju pod dejstvom alkohola.

(Kurir.rsTanjug/RTS/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Reporteri Kurira sa presretačima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track