Krivična prijava protiv kafedžije sa Njeguša
Foto: Vijesti.me

Šovinista

Krivična prijava protiv kafedžije sa Njeguša

Društvo -
Nevladina organizacija Institut socijalne inkluzije (ISI) podnela je krivičnu prijavu protiv Kadije zbog više krivičnih dela počinjenih iz mržnje

PODGORICA - Više političkih partija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori osudili su danas šovinistički istup vlasnika etno sela Kadmi na Njegušima Mila Kadije, podnoseći protiv njega krivičnu prijavu, dok je od tužilaštva zatraženo da hitno reaguje.

Kadija je izbacio iz svog restorana Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloletne dece, kao i monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, jer, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je rekao da je to uradio, jer je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu.

Nevladina organizacija Institut socijalne inkluzije (ISI) podnela je krivičnu prijavu protiv Kadije zbog više krivičnih dela počinjenih iz mržnje.

"Od Tužilaštva očekujemo preduzimanje odgovarajućih službenih mera i radnji, kako bi se utvrdilo da li u radnjama Kadije ima elemenata krivičnih dela motivisanih netolerancijom", navela je ISI.

Ta nevladina organizacija je, povodom šovinističkog istupa vlasnika restorana na Njegušima, podnela pritužbu crnogorskom ombudsmanu, jer, kako su naveli, ponašanje Kadije predstavlja drastičan primer otvorene diskrimacije građana na osnovu etničke i verske pripadnosti.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ocenio je da, nažalost, incident na Njegušima nije slučajnost, već posledica ambijenta koji je stvoren u Crnoj Gori.

"Poznato je šta se dešavalo na utakmicama košarkaških reprezentacija na Cetinju, a mi, koliko god je to moguće, pokušavamo da sve te negativne pojave amortizujemo, na način da bi se prestalo sa šikaniranjem Srba u Crnoj Gori", kazao je on.

Iz Srpske liste su naveli da šovinistički istupi kao ovaj na Njegušima ne smeju proći bez adekvatne osude, jer će se, u suprotnom, opet ponoviti.Ne smemo dopustiti da se ovakvi slučajevi ponovo dešavaju, navodi se u saopštenju Srpske liste. Član Saveta Demokratskog fronta Milan Popović smatra da je incident na Njegušima posledica agresivnog režimskog nacionalizma.

On je istakao da se mora napraviti ambijent u kom će se garantovati da će se Srbi u Crnoj Gori osećati slobodno, bez ikakvih bojazni. Udruženja mladih i LGBT forum Progres takođe su osudili, kako su naveli, diskriminatorni postupak vlasnika etno sela na Njegušima prema grupi građana zbog njihove etničke i verske pripadnosti.

Čotrić osudio izbacivanje monahinje i žene iz restorana

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić osudio je postupak vlasnika restorana u crnogorskom mestu Njegušima Mila Kadije, koji je izbacio monahinju Srpske pravoslavne crkve i i jednu ženu sa petoro dece zato što su Srbi, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Čotrić je zatražio od Vlade Srbije da hitno reaguje kod crnogorskih vlasti kako bi "nasilnik zbog očigledne nacionalne i verske diskriminacije bio primereno kažnjen" i kako se takve stvari više ne bi dešavale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track