Mirko Cvetković poslovao s bugarskim mafijašem!

Ne bira biznis partnere

Mirko Cvetković poslovao s bugarskim mafijašem!

Društvo -
Bivši premijer Srbije osnovao firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, koji je u Makedoniji osuđen na 10 godina zatvora zbog pronevera

BEOGRAD - Partneri.Bivši premijer Mirko Cvetković imao je zajedničku firmu s Bugarinom Vladislavom Tamburkovskim, stečajnim upravnikom koji je ojadio više preduzeća u Makedoniji, zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora, a u bekstvu je od 2006. Zajedno su sarađivali od 2005. do 2008. i u vreme kada je Cvetković bio ministar finansija i predsednik vlade.Njih dvojicu povezao je „CES Mekon“, konsultantska kuća, čiji kadar desetak godina kontroliše najvažnije političke i ekonomske državne institucije, kao što su vlada Srbije, ministarstva finansija i ekonomije, NBS...- Cvetković i Tamburkovski su radili na projektu savetovanja Agencije za privatizaciju, ukupne vrednosti 253.000 evra, koji je 2005. dobio „CES Mekon“. Vođa projekta bio je Dušan Nikezić, koji je, kao i Cvetković, do 2004. radio u Agenciji. Tamburkovski je trebalo da zaradi 18.000 evra, a Cvetković 12.000 evra. Ubrzo su njih dvojica formirala firmu BRG, gde su imali po 25 odsto akcija, a ekonomista Stipe Lovreta 50 odsto - kaže naš sagovornik.Već sredinom 2006. podnete su prve prijave protiv Tambrukovskog, a on je nestao, i tako je do danas. Prva osuda bila je za krivično delo zloupotrebe položaja jer je, prema navodima presude, oštetio vlasnika topionice „Investas“ za 390.000 evra. Osuđen je, zatim, i za isto delo u slučajevima Eksport-import banke, fabrike obuće „Gazela“ i fabrike autobusa „Skoplje FAS“. U junu 2008. osuđen je na pet godina zatvora, u januaru 2009. na šest meseci, a zatim i na još pet godina zatvora.U vreme kada je Tamburkovski osuđen i za njim raspisana poternica, 2006. Cvetković nije bio u vladi, ali je sledeće godine postao ministar finansija, a firma je i tada postojala. BRG je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja Srbije bila registrovana na adresi Kralja Milana 34, s osnivačkim kapitalom od 500 evra.Komentar Mirka Cvetkovića i Vladislava Tamburkovskog nismo mogli da dobijemo.

Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju
Ugovor između „Ces Mekona“ i agencije za privatizaciju

Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006.
Vladislav Tamburkovski u bekstvu od 2006.

Lovreta: BenignoNa pitanje ko je doveo Tamburkovskog, Stipe Lovreta odgovara da se ne seća, kao i da ga on nije poznavao.- Firma je osnovana da bi nešto radila, ali nije radila ništa. Sve je to bilo benigno, a Cvetković je mnogo pre nego što je postao premijer digao ruke od toga - kaže za Kurir Lovreta, i dodaje da nije sarađivao sa „CES Mekonom“.

Lovreta je član UO Privredne banke Beograd.

„Poznati“ stečajni upravnikZa posao likvidacije BRG Cvetković je angažovao Budimira Mrdovića. On je bio i stečajni upravnik „Future plus“, a kako su preneli mediji, ubrzo po dolasku na ovu funkciju angažovao je „CES Mekon“ kao savetnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track