icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Cvetković se odrekao Nikezića!

Doviđenja, druže stari

Cvetković se odrekao Nikezića!

Društvo
Bivši premijer rekao da on nije odgovoran za propast Agrobanke, već Izvršni i Upravni odbor, u kome je sedeo njegov bliski saradnik Zvonimir Nikezić

BEOGRAD - Nisam kriv, majke mi.
Mirko Cvetković, bivši premijer i ministar finansija, odbacio je optužbe da je odgovoran za propast Agrobanke i krivicu svalio na Izvršni odbor i Upravni odbor, u kojem je kao predstavnik države sedeo Zvonimir Nikezić, njegov bivši poslovni partner i vlasnik „CES Mekona“.

- Optužbe protiv mene su besmislene. Agrobanku je upropašćavao Izvršni odbor, a možda i UO. Prozivaju me samo zato što sam prijatelj sa članom UO koji je dao ostavku (Zvonimir Nikezić, prim. aut.). Jesam prijatelj s njim, ali zaista ne znam od čega treba da se branim. Vidim da sam sada svima na tapetu, tako da ako se sutra proglasi suša, ja ću biti kriv i za to - dodao je Cvetković.

Odgovorna i država
Na pitanje da li je ministar finansija odgovoran za Agrobanku, Aleš Škoberne, direktor akcionara ove banke „Kvest invesmenta“, kaže da je država, koju je zastupalo Ministarstvo finansija, bila kontrolni akcionar i mogla je, da je htela, da spreči propast.

Zaposleni u Ministarstvu finansija su, dodaje, bili predstavnici države u Skupštini akcionara, koja je birala UO, a ovaj je birao Izvršni odbor, na čijem čelu je bio Dušan Antonić. Ministar finansija je od 2008. do aprila 2011. bila Diana Dragutinović, a posle toga Mirko Cvetković.

- Za poslednje tri godine grupa akcionara sa oko 25 odsto akcija poslala je Ministarstvu osam dopisa u kojima zbog nezakonitog poslovanja traži smenu rukovodstva i nudila da država postavi novo. Ministarstvo i NBS su direktno opstruisali reviziju, prikrivajući stvarno stanje u banci - navodi Škoberne.

Podržan stav UO
Branislav Bogdanović, predsednik AC brokera, akcionara Agrobanke, kaže za Kurir da su, umesto da izvrše promene, državni predstavnici u Skupštini akcionara podržali sastav UO koji nije odslikavao akcionarsku strukturu.

- To je bio predlog menadžmenta, pa nije čudo da su se samo Vera Mihatovič i Srđan Mihajlović borili za veću javnost u radu - navodi Bogdanović. Inače, Nikezić juče nije bio dostupan za komentar.

 

Nisam znao da radim s kriminalcem

 

Cvetković, povodom navoda Kurira da je radio sa kriminalcima, rekao je Tanjugu da je kasnije saznao da se protiv njegovog poslovnog partnera vodi sudski postupak. Komentarišući navode da je tri godine imao zajedničku firmu sa bugarskim biznismenom Vladislavom Tamburkovskim, koji je osuđen na 10 godina zatvora, Cvetković je rekao da je on radio i za Svetsku banku, pa se može shvatiti da je i njoj upućena optužba da je sarađivala sa kriminalcem.Cvetković: Hoću u policiju

 

Mirko Cvetković izjavio je da je spreman da se odazove istražnim organima i razjasni sve kontroverze u vezi sa svojom ulogom u Agrobanci. On je apelovao na intelektualce i nevladine organizacija da dignu glas protiv potpuno neargumentovanih napada i kritika da je prvooptuženi u aferi Agrobanka. Cvetković je rekao da je Zvonimir Nikezić izašao iz Agrobanke nekoliko meseci pre uvođenja prinudne uprave jer je bio protiv odluka koje su se donosile u toj banci.

 

Ko je bio u Upravnom odboru Agrobanke

 


 

Nikezić nije komentarisao Cvetkovićevu izjavu
Nikezić nije komentarisao Cvetkovićevu izjavu


Zvonimir Nikezić - CES Mekon - predstavnik države
Aleksandar Ilić, funkcioner Srbijašuma
Rajko Latinović, vlasnik Imesa i akcionar
Srđan Mihajlović, director Transnafte


Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv Korupcije

 


Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta

 

Vera Mihatovič, strain investitor

 


Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta

 


Goran Mrdaković, DS Prokuplje - pre­dstavnik države

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...