4 VILAJETA PROJEKTA VELIKE ALBANIJE Istoričar Aleksić upozorava da su Makedonija i Crna Gora sledeće
Foto: Reuters

Destabilizacija regiona

4 VILAJETA PROJEKTA VELIKE ALBANIJE Istoričar Aleksić upozorava da su Makedonija i Crna Gora sledeće

Društvo -
Prošlogodišnje stvaranje albanske države usred Skoplja, i zahtevi da se Makedonija federalizuje, najnoviji su i najozbiljniji čin u nastavku procesa koji se označava kao velikoalbanski projekat na jugu Balkana

Zajedničku sednicu albanske i kosovske vlade u Tirani, održanu pod motom "Jedna zemlja, jedan narod, jedan san", koja je rezultirala potpisivanjem 11 "međudržavnih" sporazuma, susedne države su protumačile kao još jedan od poteza na destabilizaciji regiona, dok je reagovanje sveta izostalo, pišu Večernje novosti.

Ključni igrači na balkanskim prostorima zažmurili su na činjenicu da premijeri Isa Mustafa i Edi Rama ne kriju da Kosovo i Albaniju smatraju jednom teritorijom, kao i da su zvanično poručili da granica između "dveju država" neće postojati."Velika Albanija", ili san o ujedinjenju svih Albanaca, noćna je mora Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke, čije bi delove teritorije trebalo da obuhvati.

"Postoje snovi koji se dosanjaju. Takav je onaj o "velikoj Albaniji", koji se privodi kraju i postaje java - kaže istoričar Ljubodrag Dimić.

"Od Prizrenske lige taj projekat se realizuje i vojno i politički, ekonomski i kulturno... A san o ujedinjenju biće realizovan u okviru zajedničkog evropskog prostora".

Projekat "velike Albanije", navodi naš sagovornik, obuhava "četiri vilajeta" - kosovski, bitoljski, janjinski i skadarski - i ugrožava granice četiri balkanske države.

A, značajan korak u realizaciji ovog projekta, prema mišljenju istoričara iz Crne Gore Budimira Aleksića, učinjen je 1999. godine agresijom NATO na Srbiju koja je rezultirala otimanjem Kosova i Metihije.

"Sada je na dnevnom redu Makedonija. Prošlogodišnje stvaranje "Republjike Iljirida", albanske države usred Skoplja, i zahtevi da se Makedonija federalizuje, najnoviji su i najozbiljniji čin u nastavku procesa koji se označava kao velikoalbanski projekat na jugu Balkana. Sledeća na red će doći Crna Gora u kojoj Albanci kao svoje smatraju četiri opštine - Ulcinj, Plav, Rožaje i Podgoricu", ističe Aleksić.

Naši sagovornici ukazuju da je projekat "velike Albanije" uvek imao svoje sponzore u svetu - tokom Prizrenske lige to su bili Englezi, u Drugom svetskom ratu nacističke i fašističke sile, danas su to SAD i Evropska unija.

"NATO, na čelu sa Amerikom, postepeno stvara veliku Albaniju - tvrdi Aleksić.

Međutim, Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative, smatra da je konačno stvaranje "velike Albanije" - malo moguće.

"Problem je što i sam pokušaj stvaranja destabilizuje ceo Balkan, iako će neke zapadne sile imati interes da donekle destabilizuju ovaj prostor u budućnosti - ističe Proroković.

Stvaranje "velike Albanije" odgovaralo bi samo i isključivo Albancima, ističe Proroković, ali i ukazuje na to da velike sile nisu blagonaklono gledale na velike državotvorne projekte malih balkanskih naroda.Tekuća podrška Zapada Albancima, kaže on, ne treba da zavara ni nas ni njih.

"Danas, mi smo taoci nesrećnih američkih poteza prethodnih godina. Porodili su takozvanu državu Kosovo i sada moraju da je ljuljaju. Oni će koristiti razne metode da spreče i formalno ujedinjavanje Albanije i Kosova, ali i dalje to neće biti javno proklamovano. Ukoliko bi sada govorili da je "velika Albanija" opasan projekat, delegitimizovali bi položaj svog kosovskog čeda u sistemu međunarodnih odnosa. Međutim, ako stvari odu predaleko i među Albancima poraste podrška tome, čak i SAD će morati da reaguju. O Rusiji i vodećim zemljama EU da i ne govorim", zaključuje on.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track