Snimak svedoka koji opisuje vađenje organa na Kosovu

Potvrđeno pisanje Kurira

Snimak svedoka koji opisuje vađenje organa na Kosovu

Društvo -
Emitovan snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije emitovala je večeras snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Svedok u snimku navodi: "Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim kao ružan san od te jedne situacije, beskrajna noćna mora. I sada se sećam toga i sada, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara". Ostak snimka RTS će emitovati u večerašnjoj specijalnoj emisiji.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je večeras za RTS da je glavni istražitelj tima EU koji se bavi istragom o trgovini organima na Kosmetu Džon Klint Vilijamson upoznat sa navodima zaštićenog svedoka. "On je pre dva meseca bio kod mene, ja sam mu ovo sve prezentovao, imamo dobru saradnju, ali od onda nismo imali komunikaciju", istakao je Vukčević.

Na pitanje šta očekuje da Vilijamson sada uradi, Vukčević je odgovorio da očekuje da Vilijamson "kao pravi tužilac, reaguje". Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.

"Ja se bojim opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo - imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija", rekao je Vukčević i dodao da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.

Vukčević je uveren da objavljivanjem iskaza svedoka saradnika u medijima neće biti ugrožena istraga. On je istakao da je Tuzilašto proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan. "Poligrafski smo ga ispitivali, konsultovali smo medicinske stručnjake, oni su analizirali ono što je on rekao i rekli da je to, kako je on to pisao, moguće", ističe Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da zaštićeni svedok nema razloga da izmišlja, dodajući da je njegova jedina želja bila da bude zaštićen. "On je izuzetno ugrožen, pokušali su i da ga ubiju i on je rešio da kao zaštićeni svedok izađe u javnost. Misli da na taj način sebe bolje štiti, jer su neki drugi izlazili u javnost i na taj način sebi spasili život", ocenio je Vukčević.

Prvooptuženi: Hašim Tači
Prvooptuženi: Hašim Tači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track