Na Kosovo za 12 godina 2,8 milijardi evra

Po saznanju Insajdera

Na Kosovo za 12 godina 2,8 milijardi evra

Društvo -
Novinari su dobili podatke od 11 ministarstava u prethodnoj vladi za potrošena sredstva za Kosovo i Metohiju u raznim periodima u prethodnih 12 godina

BEOGRAD - Srbija je u poslednjih 12 godina za Kosovo i Metohiju potrošila najmanje 2,8 milijardi evra , a koji su dobijeni na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja. Dnevno je za Kosovo, najvećim delom iz budžeta, trošeno oko 650.000 evra, kaže se u emisiji Insajder na TV B92

Ekipa "Insajdera" je navela da taj novac ne stiže onima koji je namenjen, a da odlazi za uvećane plate i dnevnice, čak i onima koji ne žive na Kosovu i Metohiji.

Novinari "Insajdera" dobili su podatke od 11 ministarstava u prethodnoj vladi za potrošena sredstva za Kosovo i Metohiju u raznim periodima u prethodnih 12 godina.

Prema tim podacima, za penzije je od 2007. do 2011. godine potrošeno 349,5 miliona evra, NBS je od 2002. do 2011. platila spoljni dug Kosovu u iznosu od 430,5 miliona evra, RZO je od 2003. do 2010. godine potrošila 54,2 miliona evra, a preduzeće "Putevi Srbije" je za izgradnju i održavanje puteva potrošilo 39,8 miliona evra.

Prema navodima "Insajdera", Ministarstvo za kulturu i informisanje u prošloj vladi potrošilo je 8,5 miliona evra, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava 1,1 milion evra, Ministarstvo omladine i sporta isto toliko, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju 192 miliona evra, Ministarstvo pravde 27,5 miliona evra...

U emisiji je objavljeno da je, prema njihovim saznanjima, bivše Ministarstvo za Kosovo podnelo nekoliko krivičnih prijava za zloupotrebu sredstava namenjenih Srbima na Kosovu i nezavršene projekte, ali da nijedan postupak do sada nije okončan.

Kako je objavljeno, iz budžeta se plaćaju radnici i rukovodstva javnih preduzeća koja godinama ne funkcionišu, poput prištinskog Javnog stambenog preduzeća, čiji su radnici izmešteni u Gračanicu, ali i dalje uredno primaju platu, što je slučaj i sa Srpskim javnim preduzećem "Termokost", pa i opštinom Priština.

Gradonačelnik Prištine Bogdan Savić (SPS) rekao je za B92 da mesečni budžet za tu opštinu iznosi 37 miliona dinara, koji se isplaćuje iz budžeta Srbije.

Upitan da li on ima nekakve veze sa Prištinom, Savić je rekao da ne odlučuje ništa, ali da ta uprava želi i još se nada da će da se vrate u svoj grad.

"To je neka dugoročna politika. O svemu ovome odlučuje Vlada Srbije, da li će da postoji grad Priština ili neće. O tome odlučuje naša matica Srbija", rekao je Savić, koji je priznao da zaposleni u najvećem broju ustanova i preduzeća nemaju nikakve aktivnosti, a primaju platu iz budžeta.

Ekipa "Insajdera" tvrdi da je došla do podataka da 36 javnih preduzeća ne radi ništa, a finansira se iz budžeta.

Gradonačelnik Gračanice u kosovskoj administraciji Bojan Stojanović rekao je da Vlada Srbije na Kosovu i Metohiji plaća 48.000 ljudi.

Ministar za Kosovo i Metohiju u prethodnoj Vladi Goran Bogdanović rekao je da bi Kosovo, kada se u obzir uzme koliko je novca u poslednjih 12 godina izdvojeno za njega, trebalo da bude najrazvijeniji region u Evropi i da se nada da će svi koji su zloupotrebili novac biti adekvatno kažnjeni.

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević rekao je da su te cifre zaista ogromne.

"Kad se to tako kaže deluje stravično. Koliki deo od tih sredstava je bio predmet zloupotreba, tu informaciju niko nema. Bilo bi dobro kada bi se to zaista saznalo", rekao je Pavićević.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiji Oliver Ivanović nije mogao da odgovori na pitanje koliko je potrošeno za Kosovo, kao ni kako toliko ulaganje nije dalo rezultate.

"Prosto, kad ne znam sve puteve novca, onda mi je teško da odgovorim zašto taj novac nije za rezultat imao da mi izgledamo kao Švajcarska", rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track