Tijanić blokira plate dužnika za pretplatu
Foto: KURIR

Dok narod gladuje...

Tijanić blokira plate dužnika za pretplatu

Društvo -
Političari udruženi protiv predloga RTS i Saveta RRA da se dužnicima sa računa skida iznos koji duguju za TV pretplatu

BEOGRAD - Bezobrazluk!Predlog komisije koju čini Savet RRA i RTS da se svim zaposlenim građanima Srbije koji ne plaćaju RTV pretplatu ovaj iznos automatski odbija od plate i skida sa računa, izazvao je ogorčenje i bes naroda, ali i političara.Predviđeno je da ovaj predlog bude predočen predstavnicima Vlade Srbije nakon što Radna grupa za izradu medijskih zakona, formirana u Ministarstvu kulture, predstavi svoj predlog zakona koji bi trebalo da reguliše i sistem finansiranja rada Javnog servisa.Zaposleni građani bi imali svoj poreski broj preko kojeg bi se kontrolisala primanja, i u slučaju da neko ne plati pretplatu, sistem bi sam skidao sa tekućeg računa.Predrag Marković, član Upravnog odbora RTS, potvrdio je za Kurir da se razmatraju mogućnosti naplaćivanja.- Postoji radna grupa koja ispituje model za naplaćivanje RTV pretplate. Oni će se tek odlučiti za najefikasnije predloge. Imamo mnogo problema, ali se nadamo da ćemo se izvući - kaže Marković.Advokat Nebojša Anđelković objašnjava za Kurir da je ovakva naplata samovoljna.- Prvo, javnost nije dala saglasnost da oni budu Javni servis, pa je samim tim njihovo proglašenje nametnuto. Zato ne mogu ni svojevoljno da uvode namete, niti da naplaćuju nešto sa čime se građani nisu složili - kaže Anđelković.Direktor Javnog servisa RTS Aleksandar Tijanić juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Zoran Babić, SNS

Uništiće nas- Apsolutno se ne slažem sa takvom odlukom. Narodu samo fali još jedan namet na ionako malu platu. Pa to je stvarno previše. RTS mora da postane javni servis, da poradi na kvalitetu i tako se nametne, a ne da gledamo reprizine reprize.

Slavica Đukić Dejanović, SPS

Narod već loše živi- To je veliko iznenađenje. Ja sam uvek za to da se smanje nameti. Narod loše živi i ne treba mu još jedan porez koji bi mu možda ugrozio egzistenciju. Da RTS košta - košta, neko rešenje mora da se nađe, ali ne preko leđa građana.

Željko Ivanji, URS

Nije po zakonu- Mislim da bi to bilo u konfliktu sa zakonskim propisima. Kada budem video taj predlog, znaću tačno o čemu se radi, ali ne vidim da je dobar način da se građanima ovako naplaćuje RTV pretplata.

Goran Bogdanović, DS

Ne pije mi vodu- Taj predlog mi ne pije vodu. Jesam za to da se Javni servis uredi i način na koji će se plaćati pretplata, ali ne na silu i ne u vreme krize.

Meho Omerović, SDPS

To ne može da se reguliše zakonom- Zakone, koliko znam, donosi Narodna skupština. Takav predlog niti postoji u proceduri, niti je realno tako nešto regulisati zakonom. Problem finansiranja RTS postoji i Vlada mora pronaći rešenje tog problema. S druge strane, RTS mora učiniti sve da građanima ponudi bolji program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track