Vladika Kačavenda podneo ostavku zbog bolesti

SPC

Vladika Kačavenda podneo ostavku zbog bolesti

Društvo -
Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju 2013. godine

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća od Sinoda SPC zvanično zatražio da bude oslobođen aktivne službe, odnosno upravljanja eparhijom.

"Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju 2013. godine", navodi se na sajtu Informativne službe SPC-a.

Sinod navodi da je vladika iz dva razloga umoljen da ostane još na fukciji - prvi je taj što je konačno razrešenje od upravljanja Eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda, i drugi da bi završio započete graditeljske i druge važne projekte u poverenoj mu Eparhiji.

Vest je, kako Sinod navodi, objavljena povodom učestalih pitanja novinara zasnovanih na medijskim spekulacijama.

"Sve van ovih činjenica spada u oblast subjektivnih pretpostavki i konstrukcija", dodaje se na sajtu Infoslužbe SPC.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) bio je primoran da pred proširenim sastavom Sinoda Srpske pravoslavne crkve potpiše da će u naredna tri meseca otići u penziju iz zdravstvenih razloga, objavio je Danas u petak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track